(VIDEO) SBK/ Mjere samoizolacije je prekšila 1 osoba, a 8 mjeru zabrane kretanja…

Vlada SBK je na 16. vanrednoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaje Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Kriznog štaba Ministarstva privrede i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne politike informisao je Vladu da je cca 3000 ljudi u samoizolaciji. Takođe ovaj štab je predložio Vladi da Kantonalni štab civilne zaštite pripremi dopunu ranije donesene Naredbe u smislu dodatnih uputa za funkcionisanje alternativnih smještajnih kapaciteta. Dopuna Naredbe se odnosi na dodatne upute i zaduženja Općinskih štabova civilne zaštite da upoznaju sve sudionike koji učestvuju u pripremama za alternativni smještaj potencijalno oboljelih od koronavirusa (CIVID-19). Više informacija o dopunama Naredbe možete pronaći OVDJE .

Krizni štab Ministarstva privrede ja obavijestio Vladu SBK da tržišna inspekcija i ugostiteljska inspekcija imaju manje posla, što ukazuje na činjenicu da se propisane mjere od nadležnih institucija poštuju.
Saobraćajna inspekcija Ministarstva privrede predlaže, da Kantonalni štab civilne zaštite ranije donesenu Preporuku koja se odnosi na organizaciju prijevoza uposlenika, uz obavezno poštovanje higijensko-epidemioloških mjera (udaljenost između putnika, zaštitne maske i rukavice, dezinfekcija vozila poslije svake voženje i dr.) preformuliše u Naredbu, kojom bi se poslodavci obavezali da organizuju prijevoz uposlenika uz propisane mjere.

Kantonalni štab civilne zaštite upoznao je članove Vlade SBK oko nove Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, upućene su i dvije dopune naredbi Općinskim štabovima civilne zaštite, radi se o dopuni Naredbe br.: 041-40-8-1/20-3 za sekundarne-alternativne smještajne kapacitete potencijalno oboljelih od COVID-19 i dopuni Naredbe br.: 041-40-8-1/20-3-1 za nabavku i osiguranje dovoljnog broja dezinfekcionih i higijenskih sredstava za prostore koji će biti korišteni za izolaciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavijestilo Vladu SBK da je za 995 osoba istekla mjera samoizolacije. Mjere samoizolacije je prekšila 1 osoba, a 8 osoba je prekršilo mjeru zabrane kretanja (policijski sat).

Vlada SBK, i krizni štabovi na nivou Srednjobosanskog kantona zahvaljuju se svim građanima koji se dosljedno pridržavaju propisanih mjera jer time, prije svega, doprinose svom zdravlju i zdravlju svojih sugrađana.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU