3 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

(VIDEO) Zakazana nova runda pregovora Vlade SBK i Sindikata oko kolektivnog ugovora za doktore

Ministar zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona Anto Matić izvijestio je danas kantonalnu vladu da je Strukovni sindikata doktora medicine i stomatologa odbio ponudu pregovaračkog tima za produljenje kolektivnih ugovora, te da je za zakazao novu rundu pregovora.

– Sindikatu danas šaljemo poziv za sljedeći četvrtak na nove razgovore s pregovaračkim timom Vlade. Vladu sam izvijestio da je ponuda odbijena i odlučili smo danas ne donositi nikakve zaključke, nego pričekati novi krug razgovora – kazao je Matić.

Iako je generalni štrajk već zakazan za 27. srpnja, ministar kaže kako prije štrajka moraju biti provedene sve zakonske procedure da bi on bio legitiman.

– Svaki štrajk ima zakonsku proceduru, ima proces mirenja, pa se može sudski ispitati opravdanost štrajka, gdje bi sudski vještaci procijenili opravdanost zahtjeva sindikata prema Vladi, vidjeli je li financijski izvedivo ili ne. Tek kad se ispune svi zakonski uvjeti može se ići u štrajk. Sve ostalo je kršenje zakona i zakonskih procedura – poručio je ministar.

Dotad, dodao je, Zavod za zdravstveno osiguranje svim zaposlenima u zdravstvu vjerojatno će isplaćivati plaće po modelu koji je ponuđen Sindikatu, s obzirom da je većina zdravstvenih radnika član Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KSB s kojim je Vlada prije nekoliko dana potpisala kolektivni ugovor.

– Zavod će vjerojatno isplatiti cjelokupne iznose, odnosno počet će dobivati uvećana prava i plaću, a oni će onda u pregovorima s Vladom pokušati izvući dodatne benefite za svoje članstvo – kazao je Matić.

Sukladno čitavoj situaciji, ustvrdio je ministar, ove godine ne može se razmišljati o poboljšanju uvjeta za pacijente.

– Jedno su želje drugo mogućnosti. Moramo se voditi realnim mogućnostima proračuna. U ovoj godini tri četvrtine proračuna Zavoda ide na prava zaposlenih, prostora za proširenje liste lijekova nemamo. Iz 25 posto proračuna Zavoda moramo osigurati sve liste lijekova, liječenje izvan kantona i države, kao i ortopedska pomagala, tako da ove godine nema prostora za to – izjavio je županijski ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU