(VIDEO) ZAVRŠENA REALIZACIJA PROJEKTA “Ojačajmo Fond za standarde u SBK/KSB”

U utorak, 25.02.2020. godine u Travniku je održana završna konferencija projekta “Ojačajmo fond za standarde u SBK/KSB”kojeg je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID kroz program “Razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima” (WHAM) i Ministarstvo privrede SBK a implementirala Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ.

Ovaj projekat je podržaokompanije iz SBK/KSB kroz finansiranje troškova uvođenjasistema upravljanja kvalitetom i potrebnih certifikata za proizvode/usluge tražene na ciljanim tržištima kao što su EU standardi ili drugi relevantni standardi. Projekat je bio fokusiran na unaprijeđenjebrzo-rastućih, izvozno orijentisanih i spremnih malih i srednjih preduzećaiz drvne, metalne i tekstilne industrije.

Postoji velika potražnja među kompanijama da dobiju podršku za implementaciju standarda i certificiranja. Mnogi proizvodi koji se izvoze u EU zahtijevaju standarde zakonom ili se traže na tržištu. Međutim, veliki broj kompanija u SBK/KSB nisu poduzele konkretne korake da dobiju potrebne certifikate i standarde kvaliteta a koji predstavljaju efikasno sredstvo za ulazak na tržište EU i povećanje izvoza iz BiH.

Ukupno 17 kompanija iz SBK/KSB je podržano kroz zajednički projekat “Ojačajmo fond za standarde u SBK/KSB”.

Preduzeća korisnici grant sredstava u projektu „Ojačajmo Fond za Standarde u SBK/KSB“ su u prošloj godini ostvarila sljedeće rezultate (prema izvještajima korisnika):
• Broj novih radnih mjesta -117
• Broj novih transakcija / narudžbi – 61
• Povećanje prihoda – 2.129.967KM
• Povećanje izvoza – 3.243.463 KM

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU