Srijeda, 20 siječnja, 2021

Vijeće ministara dalo saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina za Covid-19

- Oglašavanje -

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici dalo saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), nakon što je usvojio Informaciju o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid-19 (Kovaks /COVAX/).

Ovlašteni su ministrica civilnih poslova BiH da potpiše Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) i zamjenik ministrice civilnih poslova, kao potpisnik ovog ugovora u svojstvu svjedoka.

Obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za Covid-19 (Kovaks), snosi institucija entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, za potrebe koje je prethodno iskazala – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 50.000,00 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), a prethodno je odobrilo izdvajanje ovih sredstava.

- Oglašavanje -

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja spoljne garancije kod relevantnih finansijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid-19 (Kovaks),s obavezom plaćanja na prvi poziv iznosa od 18.238.977,74 KM, a za što je zaduženo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Ministarstvo civilnih poslova nastavit će pratiti izvršavanje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid-19 (Kovaks), o čemu će polugodišnje izvještavati Vijeće ministara BiH.

Bez testa u BiH mogu ući maloljetna djeca i supružnici državljana BiH.

Vijeće ministara je donijelo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

- Oglašavanje - Vijeće ministara dalo saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina za Covid-19

Donošenjem ove odluke omogućava se da se, osim diplomatsko-konzularnom osoblju, omogući ulazak u BiH bez negativnog testa na virus SARS – Kov – 2 i osoblju međunarodnih organizacija, te pod istim uslovima i diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak njihovog akreditovanja i izrade identifikacione iskaznice koju izdaje Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Takođe, bez negativnog testa na SARS – Kov – 2 omogućava se ulazak u BiH maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i strancu koji je supružnik državljanina BiH.

Iz Vijeća ministara BiH podsjećaju da je ranijom odlukom omogućen ulazak u BiH bez testa državljanima Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima, koji su državljani drugih zemalja.

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Vijeće ministara dalo saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina za Covid-19
- Oglašavanje -Vijeće ministara dalo saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina za Covid-19

IZDVAJAMO

Vijeće ministara dalo saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina za Covid-19