Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

“Nikada u historiji MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije”, rekla je Georgieva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), prenosi Hina.

“Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza prije desetak godina”, dodala je.

Georgieva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.

MMF posebno zabrinjava mogućnost da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene.

Pomoć pogođenim ekonomijama

Georgieva je najavila da će MMF iskoristiti svoju ušteđevinu za vanredna stanja od bilion dolara kako bi pomogao pogođenim ekonomijama, uključujući afričke zemlje koje bi inače morale birati između borbe protiv novog korona virusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je zemlje da suspendiraju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstvenu zaštitu za slučajeve Covida-19.

“Ako ljudi odgađaju ili odustanu jer si to ne mogu priuštiti, ne štete samo sebi nego otežavaju nadzor nad pandemijom i dovode društvo u opasnost”, rekao je.

Čelnik WHO-a izvijestio je da su zemlje donatori već obećale ili uplatile gotovo 690 miliona dolara za WHO-ov plan odgovora na Covid-19, što je više od zatraženih 675 miliona dolara.

Broj slučajeva zaraze Covidom-19 u svijetu ove je sedmice prešao je milion, a umrlo je više od 50.000 oboljelih.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU