Foto: Ilustracija
ChatBot

Više od pet miliona maraka izdvojeno je prošle godine u Srednjebosanskom kantonu za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljava.

U skladu s federalnim zakonima o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, uposleni Službe za zapošljavanje SBK-a su u 2019. provodili aktivnu politiku zapošljavanja. Ovo je kazao zamjenik direktora Službe za zapošljavanje SBK-a Marinko Krajina, istakavši kako se to posebno odnosi na provedbu programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, čiji su korisnici bile nezaposlene osobe ciljnih skupina, prijavljene na evidenciju nezaposlenih.

– Imali smo više poticajnih mjera kao što su, primjerice, prvo radno iskustvo, zapošljavanje žena, prilika za sve itd. Planirana sredstva za sufinansiranje zapošljavanja iznosila su oko 4,5 miliona KM, a za samozapošljavanje milion KM – naglasio je.

Dodaje da je pomenuta služba jedna od rijetkih koja ima vlastite programe usmjerene na otvaranje novih radnih mjesta, te da se nastavilo s poticajnim mjerama iz potprograma sufinansiranja razvojačenih branitelja, članova njihovih obitelji i djece poginulih branitelja.

– Za realizaciju ovog programa izdvojeno je 560.000 KM. Potpisana su 43 ugovora za sufinansiranje zapošljavanja 62-ije nezaposlene osobe, i dvadeset ugovora za sufinansiranje samozapošljavanja, odnosno pokretanje samostalne djelatnosti u ciljnoj skupini razvojačenih branitelja, članova njihovih obitelji i djece poginulih branitelja – kazao je Marinko Krajina.

Po njegovim riječima, s ciljem smanjenja broja nezaposlenih na području SBK-a, ova služba će i u 2020. realizirati slične programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o