8 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Višković: Tužbu protiv FBiH podnijet ćemo sudovima u RS-u

  ()

  Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će sigurno biti podnesena tužba protiv Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog, kako tvrdi, štete koju trpi taj bh.entitet neraspodjelom sredstava od PDV-a.

  – Tužba je spremna i sigurno će biti podnesena – rekao je Višković novinarima u Srpcu i dodao da na tom pitanju intenzivno radi Pravobranilaštvo RS.

  Naveo je i da je u petak imao sastanak s pravobraniocem RS te da ostaje da se vidi kojem sudu će RS podnijeti tužbu te da će to vjerovatno biti pravosudne institucije u tom bh.entitetu.

  – S onim u Federaciji BiH do sada nisu bila dobra iskustva – ustvrdio je entitetski premijer.

  Tvrdi da je trenutno u RS-u najveća stopa zaposlenosti od 1992. godine te da je Vlada RS zadovoljna provođenjem Akcionog plana za zapošljavanje i da ne zna zašto poslodavci ne bi bili zadovoljni kada dobijaju radnika za kojeg je Vlada platila poreze i doprinose u narednih godinu dana.

  – Razmišljamo da ovu mjeru povisimo i na dvije godine – kazao je Višković.

  On je danas posjetio opštinu Srbac i razgovarao s opštinskim načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem o posljedicama šteta od olujnog nevremena koje je u nedjelju, 7. jula, zahvatilo tu lokalnu zajednicu.

  Obišao je i osnovnu školu u Srpcu čiji je krov oštećem tokom olujnog nevremena.

  Najavio je da će Vlada RS pružiti finansijsku pomoć Srpcu ali i svim općinama u tom entitetu  zahvaćenim nevremenom, a tačan iznos sredstava bit će poznat nakon što nadležne komisije završe procjenu šteta u svakoj od lokalnih zajednica.

  Višković je rekao da će Vlada preko Fonda solidarnosti pomoći sanaciju šteta u domaćinstvima i objektima od javnog značaja dok će resorno ministarstvo u saradnji s općinskim komisijama biti zaduženo za procjenu i sanaciju šteta u poljoprivredi.

  – Prioritet u ovom trenutku su ljudi koji su ostali bez krova nad glavom kao i neki javni objekti, kao što je slučaj u Srpcu s Domom zdravlja, Vatrogasnim domom i školama kojima je oštećen krov. Velika je šteta i na usjevima, prije svega na plastenicima koji su potpuno uništeni i morat ćemo naći način da pomognemo i tim ljudima, iako se sve štete u stopostotonom iznosu ne mogu nadoknaditi – rekao je Višković.

  Načelnik Opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je oko hiljadu domaćinstava i drugih objekata pretrpjelo manju ili veću štetu i dodao da je još uvijek na snazi vanredna situacija koja je proglašena 7. jula.

  – Još uvijek je jedna trećina općine bez struje, a oko 400 domaćinstava i dalje nema vodu. Očekujemo potpunu normalizaciju vodosnabdjevanja u toku sutrašnjeg dana a radovi na sanaciji elektro-mreže potrajaće još nekoliko dana. Do sutra će se osposobiti svi dalekovodi a zatim kreće sanacija niskonaponske mreže – rekao je Dragosavljević.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO