VJEROVANJA KOD STARIH SRBA “Ko bi odsjekao bršljan, razbolio bi se ili bi naprasno preminuo…”

Srbi nisu bili izuzetak u odnosu na druge narode, ali je od značaja to da se mnogo toga sačuvalo do današnjih dana kroz pravoslavno hrišćanstvo, prije svega Badnjak i Zapis.

Bor

Bor je izrazito sjenovito drvo ako je sam iznikao na grobu ili u blizini. Ako je bor namjerno posađen na nekom znamenitom mjestu ili ga je posadila neka važna ličnost (kralj), onda postaje značajan i tu se okuplja narod.

Božur

Po jednoj srpskoj priči, božur je prvo imao cvijet bijele boje, ali je na Kosovu od krvi srpskih junaka dobio crvenu boju i raširio se po Srbiji.

Bosiljak

Bosiljak prati svakog Srbina kroz sve ozbiljnije prilike u životu od rođenja do smrti. Bosiljak je Božji cvijet i prvo se u bašti posadi on, pa tek drugo cvijeće. Na Bogojavljenje, u vodu koja se ujutru donosi sa izvora, stavi se bosiljak, pa se istom svi ukućani zapoje. Osveštanom vodom sveštenik kropi vjernike i blagosilja uz pomoć bosioka. U vodi u koju je potopljen bosiljak kupa se porodilja poslije porođaja, kao i novorođenče do 40 dana.

O Božiću se izvor sa kojeg se pije voda kiti bosiljkom. Stari Srbi i Srpkinje kad idu u crkvu nose struk bosiljka i stavljaju ga pored ikone. Dva dana u godini su posvećeni bosiljku: Sveti Makivej i jesenji Krstovdan. Tada se bosiljak osvećuje u crkvi i čuva za religijske potrebe i za lijek. „Duša mu na bosiljak miriše”, kaže se za dobrog i vjerujućeg čovjeka.

Breza

Srbi su od grana breze pravili metle. Breza je prokleto drvo, jer su Spasitelja šibali brezovim granama. Od suve kore breze se prave baklje (lile) koje se pale na Ivanjdan ili Petrovdan.Iz debljeg drveta breze se u rano proljeće toči sok koji se pije umjesto vode.

Brekinja

Srbi vjeruju da je Isus Hrist razapet na krstu od brekinjinog drveta. Brekinjino drvo se smatra prokletim pa se plodovi ne jedu svježi, a samo drvo se ne siječe, niti na vatru stavlja. Ko bi odsjekao brekinju razbolio bi se ili ukočio ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.

Bršljan

Bršljan je drvo ljubavi do smrti, jer se obavija oko drugog drveta koje se na kraju osuši.

Grančice bršljena se stavljaju u vjenčiće koje prave djevojke. Na Božić se bršljanom kiti kuća, jer tada ima plodove i lišće. Bršljan se koristi u narodnoj medicini.

VJEROVANJA KOD STARIH SRBA “Ko bi odsjekao bršljan, razbolio bi se ili bi naprasno preminuo…” appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU