Vjetroelektrana “Grebak” gradi se planiranom dinamikom – TNTPortal

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Nevesinju da izgradnje vjetroelektrane “Grebak” otvara vrata i za druge velike investicije u Srpsku i najavio da će na području Hercegovine uskoro biti započeto još nekoliko velikih energetskih projekata.

Đokić je nakon sastanka sa načelnikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem i predstavnicima njemačkog investitora, te firme “Simens”, koja će na “Grebku” instalirati najsavremenije vjetrenjače na svijetu, izrazio zadovoljstvo kako se odvija izgradnja ove vjetroelektrane vrijedne 130 miliona KM.

– Republika Srpska ovim projektom je otvorila velika vrata razvoju energetskog sektora. Izgradnjom ovakvih objekata kojima je osnov zelena energija, Srpska se približava evropskim trendovima u ovoj oblasti – rekao je Đokić, koji je nakon sastanak sa sagovornicima obišao gradilište gdje je u toku izgradnja pristupnih puteva.

Đokić je istakao da je ova investicija od velikog značaja za ukupan industrijski rast i razvoj Republike Srpske, energetski sektor Republike, te lokalnu zajednicu.

– Kroz ovaj projekat ćemo imati priliku da steknemo nova znanja i razvijemo partnerstva na izgradnji drugih energetskih objekata – naglasio je Đokić.

On je naveo da je na području Nevesinja na nekoliko mjesta moguće raditi vjetroparkove slične snage što će biti nove važne investicije.

– Ova investicija je najveća koja je ikada realizovana na području Nevesinja. Lokalna zajednica imaće prihode od oko milion maraka od koncesione naknade u toku jedne godine kada vjetroelektrana bude u stalnom radu”, rekao je Đokić.

On je istakao da je za Republiku Srpsku važno da se kroz ovo partnerstvo potvrdi pozitivnu orjentaciju Republike.

– Mi ćemo kroz ovu investiciju povećati vrijednost bruto društvenog proizvoda i u ovoj godini pandemije je od posebnog značaja da realizujemo ovakve projekte – rekao je Đokić.

On je naveo da će u narednom periodu u Hercegovini biti uspješno realizovani projekti iz oblasti solarne, vjetroenergije i hidroenergije.

– U narednim mjesecima pristupićemo ugovaranju i definisanju partnerstava za druge energetske objekte – naglasio je Đokić.

Zahvalivši se i njemačkom investitoru koji se opredijelio da sa Republikom Srpskom razvija ovo partnerstvo, Đokić je rekao da je radostan što su prevazđene mnoge barijere i otpori koji su se nepotrebno pojavljivali prema ovom projektu.

– Radovi jasno demantuje sve one koji su imali sumnje u ovaj projekat – rekao je Đokić i dodao da ne vidi nikakve prepreke i da očekuje da će sve ostale potrebne dozvole biti izdate na vrijeme.

Direktor Vjetroelektrane “Grebak” Admir Rahimić rekao je da projekat ide po planu i da je zadovoljan dinamikom radova.

– Radimo mnoge projekte na zapadu i ovaj projekat ne zaostaje za njima. Ovaj projekat može biti signal ostalim investitorima. Od vjetroparka `Grebak` neće korist imati samo investitor i opština Nevesinje već cijeli region – naglasio je Rahimić.

On je podsjetio da je riječ o vjetroelektrani od 66 megavata instalisane snage, te da je vrijednost projekta oko 65 milina evra.

Na Vjetroelektrani “Grebak” biće instalirana najnovija “Simensova” tehnologija i turbine od 6,6 megavata snage.

Predsjednik uprave “Simens gejms rinevejbl enerdžija” Stjepan Čerkez rekao je da će nova tehnologija donijeti mnoge prednosti.

– Nova tehnologija donosi bolju finansijsku sliku projekta, bolju profitabilnost. Turbina će biti zadnje čudo tehnologije. Biće određenih izazova na projektu kojih smo unaprijed svjesni i koje već sada rješavamo – rekao je Čerkez.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je na današnjem sastanku konstatovano da se projekat odvija po planu i da će Vjetropark “Grebak” biti na mreži do kraja 2022. ukoliko se ne dogodi neko čudo.

– Ova investicija će donositi svake godine milion maraka u budžet opštine. To bi nam otvorilo neke nove mogućnosti. U Nevesinju je na još nekoliko lokacija predviđena izgradnja vjetroparkova. Uz hidroenergiju i solarnu energiju naša opština bi izašla iz reda nerazvijenih opština i pružila mogućnost ulaganja i drugim investitorima – rekao je Avdalović.

Početak radova na izgradnji Vjetroelektrane “Grebak” počela je u decembru prošle godine, a plan je da bude priključena na dalekovod Mostar – Nevesinje do kraja 2022. godine.

TNTPortal / SRNA

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU