Vlada i Sindikat bez usuglašenih stavova: Uskoro prosvjed zdravstvenih radnika u KSB?

Vlada KSB i predstavnici Stručnog sindikata doktora medicine i stomatologije KSB nisu uspjeli usuglasiti stavove na sjednici u Travniku.

Vlada je ponudila povećanje satnice za 20 KF, točnije sa 2,40 na 2,60 KM, dok doktori, traže satnicu od 3 KM i povećanje koeficijenta za 0,2.

“Pregovori su bili iscrpljujući i nismo ništa dogovorili. Ponudu Vlade iznijet ćemo na sjednici Upravnog odbora sindikata, gdje ćemo odlučiti o daljnjim akcijama.

Prosvjed upozorenja održan je u ponedjeljak, a nadam se da do generalnog prosvjeda neće doći, odnosno da ćemo postići dogovor kako ne bi patio čitav zdravstveni sistem kantona.

U inferiornom smo položaju u odnosu na druge kantone, imamo veliki odljev kako mladih, tako i iskusnih liječnika, a u pregovorima se nadamo postići slične, ako ne i iste uvjete kakve imaju kolege u Sarajevskom ili Zeničko-dobojskom kantonu, koji trenutno imaju po 500 ili 600 KM veću platu”, rekao je dr. Ivan Blažević, predsjednik Stručnog sindikata doktora medicine i stomatologije KSB.

Vlada je, ovog puta ponudila duplo više novca za prava zaposlenih u zdravstvu nego prošle godine.

“Prošle godine ta brojka je bila 2,6, a ove godine ona iznosi pet miliona KM. Sindikati traže povećanje od 14 miliona KM. Razumijem zahtjeve sindikata, Sarajevo i Zenica su veći centri i oni realno mogu ponuditi više, ali ovo je ono koliko mi možemo dati. Vodimo odgovornu politiku i ne možemo davati ono što nemamo. Bilo je prijedloga u smislu da Vlada digne kredit, ali hoćemo li i sljedeće godine onda dizati kredit i gdje je tu kraj?

 Niti ministri nemaju iste plate u svim kantonima, pa tako vjerojatno i liječnici. Stručni sindikat traži da se približi liječnicima, liječnici traže dva, tri puta veći koeficijent prema omjeru stručne spreme. U konkretnim brojkama, naša ponuda bi za zaposlene srednje stručne spreme značila 90 KM veću platu, dok bi liječnici imali osnovnu platu veću za oko 200 KM”, rekao je Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike.

(travnicki-info)

www.radiovitez.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU