Vlada Kantona Sarajevo pristupila Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti Federacije Bosne i Hercegovine

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović su danas potpisali ugovor u Sarajevu kojim je Vlada KS pristupila Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Nakon potpisa, predstavljeni su novi benefiti koji uključuju povećanje naknade za minuli rad, učešće sindikata u izradi pravilnika, dodatke na platu, naknade za prekovremeni rad i druge pogodnosti za zaposlene u organima uprave i sudske vlasti u FBiH.

Ugovor se odnosi na općine u KS i grad Sarajevo, a definisan je i dodatak na platu od 10 posto za uposlenike organa uprave, sudske vlasti i javnih ustanova u KS.

Kurtović je podržao predstavnike sindikata u cilju zaštite prava radnika i povećanja primanja, ističući važnost jedinstva i sindikalne borbe za ostvarivanje ovih ciljeva.

Jedinstveni reprezentativni sindikat za teritoriju FBiH postigao je cilj obuhvatanja uposlenika organa uprave, sudova, tužilaštava i javnih ustanova jednim kolektivnim ugovorom, što koristi oko 14.000 članova sindikata.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU