Vlada Kantona Sarajevo usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama sa elektronskim plaćanjem i olakšicom za privrednike

Vlada Kantona Sarajevo je danas na sjednici, na prijedlog ministra finansija dr. Afana Kalamujića, usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Ministar Kalamujić istakao je da su predložene izmjene usmjerene na način plaćanja sudske takse, omogućavajući plaćanje gotovinski, bezgotovinski i elektronskim putem u skladu s digitalizacijom javne uprave u Kantonu.

Također, izmjene obuhvataju oslobađanje od plaćanja sudske takse prilikom upisa osnivanja privrednih društava u sudski registar, što je podržala inicijativa Udruženja poslodavaca i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Jedna od izmjena odnosi se na korekciju tarife sudske takse u zemljišnoknjižnim postupcima pred Općinskim sudom u Sarajevu, kako bi bila usklađena s visinom taksi u drugim kantonima FBiH, s obzirom na to da je trenutna tarifa najniža u zemlji.

Ministarstvo finansija je u izradi ovog zakona konsultiralo Ministarstvo pravde i uprave, Kantonalni sud, Općinski sud u Sarajevu i Udruženje poslodavaca, koji su dali svoje prijedloge i sugestije kako bi doprinijeli izradi konačnog teksta zakona.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU