Vlada KS ponudila Sindikatu povećanje plate za 19,9 posto u odnosu na decembar 2023.

Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo pokušao je na još jednom sastanku sa predstavnicima Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja postići dogovor oko ispunjenja zahtjeva Sindikata te potpisivanja kolektivnog ugovora. Međutim, dogovor nije postignut, saopštili su iz Vlade. Podsjetimo, iz Sindikata najavljuju velike proteste u srijedu, 14. februara, na kojem se očekuje dolazak više od 1.000 prosvjetnih radnika.

Vlada je Sindikatu ponudila povećanje plate za 10 posto te se obavezala na dodatno povećanje od 5 posto u idućoj godini.

– Povećanje u odnosu na decembar prošle godine bi iznosilo 19,9 posto povećanje plata. Nažalost naši sindikati ne prihvataju to, oni traže neke druge ustupke koje Vlada KS neće i ne može dati zato što oni nisu zakoniti i zato što oni nisu u skladu sa nadležnostima Kantona Sarajevo, rekao je premijer KS Nihad Uk.

– Druge zahtjeve mi ne možemo ispuniti zato što su nedovoljno precizni, odnosno, nisu u našoj nadležnosti, spadaju u nadležnosti Federacije, npr. beneficirani radni staž, dodjeljivanje statusa službene osobe je na državnom nivou, rekla je Niada Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS.

Donošenje novih pedagoških standarda i normativa je u isključivoj nadležnosti Vlade. Zahtjev Sindikata da mora dati svoju saglasnost na ovakav dokument, nije opravdan i zakonski predviđen, poručeno je.

– Ne možemo očekivati da će Sindikat raditi posao ministra, ja jednostavno dolaziti na posao a da ga radi neko drugi, konsultovat ću se i tražiti mišljenje ukljućujući i Sindikat, poručila je ministrica.

Ukoliko Sindikat ipak ostane pri odluci o protestima iduće sedmice, u Vladi će započeti nove pregovora oko kolektivnog ugovora.

– Ne mogu da obećam na ovaj način Vlada neće sigurno moći obećati bjanko iznos koji je u ovom trenutku na raspolaganju zbog drugih finansijskih tokova u narednim mejsecima, kazao je Uk.

Iz vlade napominju da je u zadnje tri godine prosvjetnim radnicima u oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja plata povećana za otprilike 48 posto.

Berina Bevrnja-Muratović

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU