Vlada KS putem robnih rezervi osigurala prehrambene pakete za najugroženije stanovnike

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da se izvrši distribucija paketa sa prehrambenim i artiklima za ličnu higijenu prema ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe na području Kantona Sarajevo.

Cijene osnovnih prehrambenih artikala kontinuirano rastu, prvobitno uslijed djelovanja pandemije Covid-19 virusa, a zatim dodatno nastavljeno kao posljedica rata u Ukrajini. Neki prehrambeni artikli krajem 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godinu poskupjeli su i preko 30%. Nažalost, trend rasta cijena je nastavljan i tokom 2022. godine. Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u mjesecu martu u odnosu na februar, najviše je zabilježen rast cijena brašna i proizvoda od žitarica za 12,4%, ulja za 9,1%, riže za 4,5% i šećera za 2,8%. U aprilu u odnosu na mart cijene datih artikala su rasle za 12,10% brašno, 18,90% ulje, 10,60% riža i 8,80% šećer, što je nastavljamo i u mjesecu maju u odnosu na april za 3,50% brašno, 7,90% ulje, 4,10% riža i šećer 7,50%.

Direktorica robnih rezervi Kantona Sarajevo Jelena Pekić je kazala da  svjesni novonastale situacije, Direkcija za robne rezerve KS će u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu  politiku, izbjeglice i raseljena lica i JU Kantonalni Centar za socijalni radizvršiti distribuciju paketa prema korisnicima prava na topli obrok (javna kuhinja), korisnicima prava na stalnu novčanu pomoć, te korisnicima prava na novčanu naknadu za pomoć  i njegu od strane druge osobe licima starijim od 65. godina. U saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo će također, biti izvršena distribucija paketa za pripadnike boračke populacije.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU