6.6 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Vlada KS putem robnih rezervi osigurala prehrambene pakete za najugroženije stanovnike

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da se izvrši distribucija paketa sa prehrambenim i artiklima za ličnu higijenu prema ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe na području Kantona Sarajevo.

Cijene osnovnih prehrambenih artikala kontinuirano rastu, prvobitno uslijed djelovanja pandemije Covid-19 virusa, a zatim dodatno nastavljeno kao posljedica rata u Ukrajini. Neki prehrambeni artikli krajem 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godinu poskupjeli su i preko 30%. Nažalost, trend rasta cijena je nastavljan i tokom 2022. godine. Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u mjesecu martu u odnosu na februar, najviše je zabilježen rast cijena brašna i proizvoda od žitarica za 12,4%, ulja za 9,1%, riže za 4,5% i šećera za 2,8%. U aprilu u odnosu na mart cijene datih artikala su rasle za 12,10% brašno, 18,90% ulje, 10,60% riža i 8,80% šećer, što je nastavljamo i u mjesecu maju u odnosu na april za 3,50% brašno, 7,90% ulje, 4,10% riža i šećer 7,50%.

Direktorica robnih rezervi Kantona Sarajevo Jelena Pekić je kazala da  svjesni novonastale situacije, Direkcija za robne rezerve KS će u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu  politiku, izbjeglice i raseljena lica i JU Kantonalni Centar za socijalni radizvršiti distribuciju paketa prema korisnicima prava na topli obrok (javna kuhinja), korisnicima prava na stalnu novčanu pomoć, te korisnicima prava na novčanu naknadu za pomoć  i njegu od strane druge osobe licima starijim od 65. godina. U saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo će također, biti izvršena distribucija paketa za pripadnike boračke populacije.

  Danas potpuna obustava saobraćaja na regionalnom pravcu na području Trnova

www.tvsa.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU