Vlada KS ulaže 1,5 miliona KM u restauraciju fasade Narodnog pozorišta

Vlada Kantona Sarajevo će, investirajući novac u infrastrukturu sarajevskih pozorišta, uložiti milion KM za nabavku audioopreme za četiri pozorišta, što predstavlja značajnu investiciju jer je zadnja audioprema kupljena prije 40 godina. Jedno od značajnih ulaganja je i 1,5 miliona KM u Narodno pozorište Sarajevo za restauraciju fasade i izmjenu stolarije, te oko 100.000 KM za sitne radove.

Sva ta sredstva dio su iznosa od 16 miliona KM koje će Vlada Kantona Sarajevo putem resornog ministarstva u ovoj godini izdvojiti za 13 ustanova kulture.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić u razgovoru za Fenu je kazao da se Ministarstvo kulture i sporta KS strateški opredijelilo da obnovi kulturnu infrastrukturu na području kantona, što svakako podrazumijeva zgradu Narodnog pozorišta Sarajevo kao nacionalni spomenik BiH.

– U menadžmentu Narodnog pozorišta smo u stalnom dijalogu sa nadležnim ministarstvom i upravom Grada Sarajeva koje je izrazilo želju da pomogne u sufinansiranju fasade zgrade. Napominjem da je to zadnji put urađeno prije 20 godina i da je nepodijeljen glas struke da to nije bilo na najvišem nivou. Upravo zbog toga uključili smo eksperte i nadležne institucije koje će pratiti rad na obnovi, restauraciji fasade i nadzirati radove za koje se nadam da će početi u martu, po završetku pripremne i projektantske dokumentacije – podvukao je Mustafić.

On ističe da je Narodno pozorište Sarajevo najstarija krovna pozorišna institucija u BiH sa četiri ravnopravna umjetnička subjekta – Drama, Opera, Balet i Sarajevska filharmonija.

– Ako ovome dodamo da se u Narodnom pozorištu održavaju i svi značajniji međunarodni festivali kao što su SVEM, SFF, Balet Fest, MESS, Jazz Fest i drugi državnički, entitetski i kantonalno-gradski događaji od historijskog i kulturnog značaja, onda je jasno koliko znači da se zgrada eksterijerno, ali i enterijerno obnovi, tehnološki unaprijedi sa savremenim standardima audio-scenske opreme. S tim u vezi želim pohvaliti inicijativu Vlade Kantona Sarajevo i ministra Kenana Magode da ove godine sva sarajevska pozorišta obnove audio i video opremu, kako bi već naredne to učinili i sa scenskom rasvjetom – smatra Mustafić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo osvrnuo se i na kadrovska pojačanja u segmentu Opere. Tako je istaknuo da očekuje primanje četvero mladih solista plus neophodnog korepetitora za Operu, kao i da će se krenuti u obnovu jedinog profesionalnog hora u državi BiH. Mustafić također ističe da je prioritet pojačati brojčano ansambl jedinog Baleta u državi.

– Što se tiče operne i baletne produkcije bićemo zadovoljni kada povećamo obim repriznih izvođenja koji su uvjetovani nedostatkom opernog orkestra. Ovo rukovodstvo Narodnog pozorišta Sarajevo će zajedno sa Sarajevskom filharmonijom ponuditi strateške pravce kako i na koji način treba razvijati autohtoni kadar i tako otvoriti stabilnu perspektivu opernoj i baletnoj umjetnosti u BiH. Ne smiju ova dva segmenta umjetničkog izraza u Narodnom pozorištu biti na rubu opstanka i dovedeni u pitanje. Mi smo ponosni na evidentan umjetnički i produkcijski pomak, visoku razinu kvaliteta koju nam potvrđuju inostrani kritičari, publika i pozivi na festivale, zatim umjetničku razmjenu opernih i baletnih predstava – podvukao je Mustafić.

On ističe da mu kao direktoru pozorišta vrlo imponira kada vidi operne i baletne predstave rasprodate ili interes za buduće predstave koje su najavljene do kraja sezone.

– U Operi su to nakon fenomenalne “Madame Butterfly”, prvo scensko uprizorenje jazz opere klasika Geršvina sa naslovom “Plavi ponedeljak” i potom za kraj ove sezone Mocartov “Figarov pir”. Dok nas nakon fenomenalne izvedbe baleta “Bolero” u čast obilježavanja 40 godina od ZOI u Sarajevu očekuje popularna “Carmen” Bizea, što će sigurno za baletsku publiku biti vrhunski umjetnički događaj. Naravno, najavljujem u sklopu Kulture na ulice i drugi baletni triptih “Planeta Sarajevo” u julu na Trgu Susan Sontag – podvukao je u razgovoru za Fenu direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU