-0.1 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  Vlada RS-a protiv Sporazuma o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH

  ()

   Vlada Republike Srpske (RS) nije saglasna sa Sporazumom o finansiranju državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2018. godinu, imajući u vidu da su, kako je saopćeno, u procesu izrade akcionih dokumenata za 2018. godinu uočena značajna proceduralna odstupanja od odredbi Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

  Tvrde da nisu u potpunosti uvažavani stavovi nadležnih institucija RS-a u procesu izrade pojedinih akcionih dokumenata koji čine sastavni dio predmetnog sporazuma.

  Iz Vlade RS-a je saopćeno da ne prihvata bilo kakve aktivnosti koje bi proizilazile iz akcionih dokumenata za IPA 2 za 2018. godinu, a koje nisu u skladu sa ustavnim rješenjima u BiH, te sa kojima se nisu saglasile nadležne institucije RS-a.

  -Vlada RS-a zahtijeva da se sve buduće aktivnosti u vezi sa programiranjem državnih paketa IPA vrše isključivo kroz radna tijela uspostavljena sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, pri čemu je neophodno i neizostavno pravovremeno učešće svih relevantnih institucija iz RS-a u procesu programiranja putem radnih tijela formiranih u okviru navedenog sistema, kako bi se omogućilo efikasno provođenje projekata u budućem periodu – saopćeno je iz Vlade RS-a.

  Informacija o Sporazumu o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2018. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH razmatrana je na današnjoj sjednici entitetske vlade.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO