8.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

KARTA ZA ODLAZAK? / U SBK veliki interes učenika za medicinskim školama

Vlada Srednjobosanskog kantona  dala je u četvrtak suglasnost za formiranje odjela i upis učenika u prve razrede srednjih škola u školskoj 2019./2020. godini.

Predviđeno je, među ostalim, da u idućoj školskoj godini, u odjelima u medicinskim školama i gimnazijama bude minimalno 18, a u tehničkim i strukovnim školama minimalno 15 učenika.

– Ove godine se očekuje veći broj učenika, što je dobro, ali nažalost ne onoliko koliko želimo. Oko 2.600 učenika izabralo je, u prvom upisnom roku, zvanja i zanimanja koja žele – kazao je novinarima ministar obrazovanja SBK Bojan Domić.

Dodao je kako podaci s prvog upisnog roka pokazuju da postoji veliki interes učenika za medicinskim školama, dok su pojedina zanimanja deficitarna.

– Za strukama, poput medicinske, postoji veliki interes, a kod ovih tehničkih i strukovnih zanimanja imat ćemo deficit, tako da smo morali uvesti ove mjere kako bismo uopće uspjeli formirati odjele. Ovo je jedna vatrogasna mjera – naglasio je Domić.

Na današnjoj sjednici je ponovno bilo riječi o Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru, čije je tumačenje zatražilo županijsko ministarstvo obrazovanja.

- Oglašavanje -

Ministar Domić tvrdi da bi primjena ove uredbe u školama u SBŽ-u mogla unazaditi proces zapošljavanja.

– U Uredbi je jasno navedeno da, s liste svih kandidata koji ispunjavaju uvjete, direktor bez ikakvih kriterija može izabrati koga hoće. Smatram da postupak prijema uposlenika u škole ne može biti isti kao u ostala poduzeća i ustanove. Obrazovanje je, ipak, posebna oblast, u kojoj mora postojati neko vrednovanje, a ne da to bude diskrecijsko pravo jednog čovjeka – ocijenio je Domić.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo smatra kako je Uredba primjenjiva te da svi moraju postupati u skladu s njezinim odredbama.

– Na osnovu izdanih uredbi od Vijeća ministara BiH i federalnih organa, i naš kanton je izdao ovu uredbu. Ona je primjenjiva za sve javne ustanove i poduzeća kojima je osnivač kanton i svi moraju uskladiti s njom svoje niže akte – ustvrdio je Lendo.

(FENA) I.B.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima