16.6 C
Sarajevo
Subota, 25 lipnja, 2022

  Vlada SBK odobrila uspostavu registra imenovanih osoba, ministri izuzeti

  Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je odluku o uspostavi registra imenovanih osoba koji će, kako je rečeno, osim za evidenciju, služiti i kao garancija za transparentnost i prevenciju pojave sukoba interesa.

  Odlukom koju je, sačinio Tim za sprječavanje korupcije, u početku je bilo planirano da registar, uz imenovane, obuhvati i izabrane dužnosnike, ali su zastupnici u Skupštini SBK u konačnici izuzeti.

  – Nakon pretresanja i dugog rada, u ovoj fazi smo se opredijelili za ovakvu vrstu registra. Radit ćemo postupno, korak po korak i ne znači da registar nećemo dograđivati, nakon što vidimo kako će zaživjeti u kantonu – kazao je premijer Tahir Lendo (SDA).

  Suzdržan pri glasanju o uspostavi registra bio je ministar obrazovanja Bojan Domić (HDZ BiH) koji je novinarima pojasnio kako odluka nije imala pozitivno mišljenje Ureda za zakonodavstvo, ali i da su iz nje, uz kantonalne zastupnike, izuzeti i ministri.

  Vrlo rado ću pristati da i ja, kao i sve moje kolege, budemo dio registra jer je transparentnost jedini pravi način – kazao je Domić.

  U odluci o uspostavi registra navedeno je, među ostalim, da će ova baza obuhvatiti rukovodstva kantonalnih javnih ustanova, članove upravnih i nadzornih odbora, te članove povjerenstava, vijeća i drugih tijela u institucijama SBK.

  Iz registra su, kako je ranije odlučeno, izuzeti i podaci o visini naknada imenovanih osoba za rad u povjerenstvima, dok će biti samo evidentirano prima li imenovani dužnosnik takvu naknadu ili ne.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU