Vlada SBK usvojila trogodišnji budžetski okvir

Javni prihodi sljedeće godine na području Srednjebosanskog Kantona, zbog ne tako povoljnih predviđanja, kretat će se u okviru ovogodišnjeg rebalansa proračuna u iznosu od oko 334 milijuna KM, izjavila je kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić nakon sjednice Vlade SBK u Travniku.

Vlada je na sjednici usvojila prijedlog dokumenta okvirnog proračuna SBK za razdoblje 2024. – 2026. godina, trogodišnji planski dokument koji se bazira na projekcijama kretanja koje utvrđuje Direkcija za ekonomsko planiranje te projekcijama o kretanju javnih prihoda Federalnog ministarstva financija.

  • Predviđa se mali rast društvenog bruto proizvoda pa na temelju toga i mali rast javnih prihoda, što nam predstavlja ograničenje u planiranju sredstava, posebno u prvoj godini trogodišnjeg razdoblja. Uglavnom, 2024. godina kad su u pitanju prihodi, oni su planirani u visini rebalansa za 2023. godinu, negdje oko 334 milijuna KM. Svi smo svjesni da ovako rigorozne projekcije nose sa sobom veliku dozu rizika zbog utjecaja ekonomskih kretanja u široj međunarodnoj zajednici, koje će se zasigurno odraziti i na BiH, a onda i na kretanje osnovnog prihoda od PDV-a – kazala je Plavčić.

Pored okvirnog proračuna Vlada je usvojila i Izvješće o izvršenju proračuna SBK za 2022. godinu, koje je pokazalo da je od 21 milijun maraka planiranih za kapitalna ulaganja, realizirano samo šest milijun.

Stoga je usvojen zaključak kojim je zatraženo da se proračunski korisnici koji su imali predviđena kapitalna ulaganja očituju zašto ih nisu realizirali.

  • Usvajanjem izvješća o izvršenju proračuna pokazalo se da je ostvaren suficit i da je u njegovoj strukturi više od polovice otpada na nerealizirana kapitalna ulaganja. U prošloj godini smo radili rebalans, određene stavke smo korigirali, planirali smo više sredstava na kapitalnim ulaganjima, no prije svega zbog spornih procedura javnih nabava, žalbi, možda i određene inertnosti proračunskih korisnika, kapitalna ulaganja su realizirana u malom postotku. Od planiranih 21, realizirano je svega 6,5 milijuna maraka i stoga je uslijedio zaključak Vlade da se svi preispitamo, da poduzmemo sve da se planirano realizira – pojasnila je Plavčić.

Slično misli i kantonalni premijer Tahir Lendo.

  • Vidjeli ste da smo 2022. za kapitalne projekte od planiranih 21 utrošili šest milijuna. Tražili smo uz izvješće o usvajanju proračuna da se točno precizira u svakom ministarstvu i upravi koji su imali planirane kapitalne projekte, jesu li uradili, ako nisu zašto nisu, da dobijemo povratnu informaciju zašto se nije utrošilo 21 milijun za kapitalne projekte – rekao je Lendo.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU