Vlada SBK zainteresirana za kupovinu zgrade Kantonalnog suda, ali ne po predloženoj cijeni – Bug.ba

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) primila informaciju o pismu namjere Općine Novi Travnik za prodaju zgrade za smještaj Kantonalnog suda u Novom Travniku.

O prodaji zgrade priča se već godinama, a kantonalni ministar pravosuđa i uprave Zoran Marković kazao je kako bi se trebalo krenuti u proceduru kupovine zgrade Suda, koji je od rata podstanar, što je rijedak slučaj u BiH.

– Velika smo sredstva uložili u ovu zgradu. Općina je radila sad svoju procjenu, oni su suglasni da isplata ide na rate, da se jednom riješi problem smještaja Suda – rekao je Marković.

Premijer Vlade SBK Tahir Lendo kazao je, ne otkrivajući brojke, kako je nova procjena vrijednosti zgrade daleko viša od procjenu koju je SBK radio prije nekoliko godina.

– Mi smo imali raniju procjenu vještaka i ona je bila značajno povoljnija i treba se držati te procjene. Nije ništa na tržištu otišlo (poskupjelo op.a.), stari je to objekt. Struka to treba uraditi kvalitetnije, pristalica sam da se donesu pripremljene odluke i da dogovorimo plaćanje u ratama narednih četiri ili pet godina i da to riješimo – rekao je Lendo.

U svakom slučaju, dodao je, Vlada je zainteresirana za kupnju zgradu.

– Kad sam vidio novu procjenu presjeklo me jer znam kolika je bila prva procjena. Ovo je pretjerano. Treba reći da je Vlada zainteresirana i sebi stavlja zadatak da taj problem riješi, ali na osnovu realne procjene. Treba razgovarati s predsjednicom Suda i načelnikom općine – kazao je Lendo.

TNTPortal


bug.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU