1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Vlada TK o aktivnostima na izgradnji Centra za autizam

  Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Informaciju o realizaciji mjera na izgradnji Centra za autizam nakon usvajanja Elaborata i izrade projekta za izgradnju Centra.

  Također, Vlada je danas imenovala komisije za primopredaju novoizgrađenog objekta (depadansa) Centra za autizam i pregled dokumentacije o ispravnosti provođenja odabira izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i utrošku sredstava u iznosu od 300.000,00 KM koji je izdvojila Vlada TK za izgradnju Centra za autizam.

  - Oglašavanje -

  Imenovana je i interresorna radna grupa čiji je zadatak da do 15. septembra ove godine pronađe partnersku organizaciju koja će preuzeti aktivnosti obaveze i zadatke iz Generalnog sporazuma, odnosno Anexa sporazuma kojim će se regulisati eventualne izmjene i dopune, a koje je do raskida saradnje imala HO Hilfswerk Austrija International, kako bi se nakon prikupljanja preostalih neophodnih novčanih sredstava nastavak izgradnje Centra za autizam Tuzla mogao tehnički provesti.

  -Ukoliko se do navedenog roka ne pronađe partnerska organizacija, interresorna radna grupa će u saradnji s resornim ministarstvima za rad, socijalnu politiku i povratak, zatim zdravstva te obrazovanja i nauke poduzeti sve aktivnosti oko nastavka i završetka izgradnje Centra za autizam Tuzla – saopćeno je nakon sjednice Vlade.

  S obzirom na novo imenovanje članova Vlade TK, Vlada je danas izmijenila Odluku o imenovanju Komisije za realizaciju Projekta podizanja jedinstvenih spomen obilježja šehidima-poginulim borcima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine u ratu 1992. – 1995. godine. Umjesto bivših ministara Huseina Topčagića i Enesa Gegića, Vlada je kao članove komisije imenovala nove ministre Sulejmana Brkića i Elvira Mujkanovića.

  Donesena je i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o rokovima izmirenja internih obaveza transakcijskog računa budžeta TK prema posebnim podračunima u okviru Jedinstvenog računa trezora (JRT) Tuzlanskog kantona. Sagledavajući trenutno stanje likvidnosti budžeta Tuzlanskog kantona, Ministarstvo finansija TK je procijenilo da postoje uslovi da se u toku fiskalne 2019. godine dodatno angažuju dva miliona KM za izmirenje internih obaveza transakcijskog računa budžeta prema posebnim podračunima.

  Ovim se ubrzava dinamika korištenja svojevremeno posuđenih namjenskih sredstava. Radi se o povratu sredstvima vodnih i naknada za korištenje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe u iznosu od po 500.000,00 KM, kao i naknada za zaštitu okolice u iznosu od 1.000.000,00 KM, čime će se povećati i ovogodišnja izdvajanja i sufinansiranje projekata iz ovih oblasti.

  Vlada je danas između ostalog odobrila 1.300,00 KM Ministarstvu za boračka pitanja, na ime zakupa prostora i centralnog grijanja prostora u iznajmljenom prostoru u svrhu uspostavljanja i vođenja Centralnog registra boraca, saopćeno je iz Vlade TK.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO