21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Vlada TK: Podrška realizaciji projekata kao doprinos održivom povratku

Vlada Tuzlanskog kantona je danas, u cilju realizacije Programa o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za podršku povratku prognanih osoba, dala saglasnost na odluke Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK o odobravanju sredstava za šest jedinica lokalne samouprave za sanaciju infrastrukturnih objekata.

Općini Lopare je, za mjesnu zajednicu Završje, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka, za rekonstrukciju putnog pravca Priboj – Skakovica – Završje, odobreno 9.500 KM, a 12.125,38 KM je odobreno Općini Srbrenica za mjesnu zajednicu Potočari, za sanaciju odrona i izgradnju potpornog zida na putnoj komunikaciji.

Kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, za izgradnju ulične rasvjete i uređenje sportskog poligona u mjesnoj zajednici Glodi, Gradu Zvorniku je odobreno 10.938,51 KM.

Za rekonstrukciju/asfaltiranje četiri ulice u mjesnoj zajednici Bukovačke Čivčije Gradu Doboju je odobreno 12.000 KM, a 21.000 KM je odobreno Općini Bratunac, za asfaltiranje lokalnog puta u mjestu Pirići, mjesna zajednica Bjelovac. Općini Čelić je odobreno 9.047,70 KM za sanaciju oštećenja prijelaza puta za naselje Dugonje kao i čišćenje nanosa uzvodno i nizvodno od naselja Lučića, te sanaciju dijelova korita potoka Drenčica u naselju Filipovići, mjesna zajednica Drijenča.

U skladu s nedavno donesenim Programom raspodjele sredstava s potrošačke jedinice Pomoć vjerskim zajednicama za 2019. godinu, Vlada je danas donijela odluke o odobravanju sredstava s ove potrošačke jedinice. Islamskoj zajednici-Muftijstvo Tuzlansko odobreno je 80.000 KM, a Katoličkoj crkvi za Franjevački samostan “Sv. Petra i Pavla” Tuzla i za župe na području Tuzlanskog kantona, kao i za Srpsku pravoslavnu crkvu-Crkvena Opština Tuzla odobreno je po 50.000 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na odobravanje prijenosa 13.553,63 KM Dječijem “Selu mira” Turija na ime refundacije plaćenog iznosa troškova carine za nabavku namještaja, odjeće i obuće za potrebe Dječijeg “Sela mira” Turija i novogodišnjih paketića za djecu osnovnih škola s područja Tuzlanskog kantona, te socijalno ugroženu i djecu s onesposobljenjem na području ovog kantona.

U skladu s izmjenama i dopunama Odluke o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2019. godinu, Vlada je danas odobrila 3.000 KM Zemljoradničkoj zadruzi “Gračanka” Gračanica na ime sufinasiranja manifestacije vezane za izložbu stočarstva i ruralnog poduzetništva Gračanica – Doboj Istok 2019.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas razriješila upravne odbore u više javnih institucija, te privremeno imenovala nove članove tih tijela. Razriješeni su, i privremeno imanovani upravni odbori Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona, JZU Opća bolnica “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica, Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona, JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” i JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Vlade TK-a.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU