Vlada TK/ Više od 2,2 miliona KM za podršku privredi

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je sredstva za  novčanu podršku privrednicima ovog kantona u iznosu  2.240.000 KM, za ukupno 160 korisnika

Tim povodom danas je upriličeno potpisivanje ugovora između resornog ministra privrede TK  i predstavnika  mikro, malih i srednjih preduzeća, kojima su Ministarstvo privrede i Vlada TK odobrili sredstva za nabavku opreme, alata i repromaterijala.

Kriteriji za ispunjavanje uvjeta za participaciju u spomenutim sredstvima bili su da su preduzeća izmirila obaveze prema državi, te da im je bilans stanja i uspjeha  pozitivan, izjavio je ministar privrede TK Asmir Hasić.

Po Javnom pozivu je bilo predviđeno da mikro preduzeća dobiju do 10.000 KM,  mala preduzeća do 25.000 KM, a srednja do 35.000 KM. Međutim, s obzirom na veći broj aplikanata, odlučeno je da se iznos smanji kako bi svi koju su aplicirali, a ispunjavaju uvjete, mogli učestvovati u raspodjeli.

Odlučeno je da mikro preduzeća dobiju do 7.000 KM, mala do 15.000, a srednja do 30.000 KM.

Po riječima ministra Hasića, ove godine je iznoz za podršku privredi veći za dva miliona KM u odnosu na godinu ranije.

Jedna od kompanija koja je dobila sredstva po ovom projektu je Wirac.net d.o.o Gračanica.

Predstavnik te kompanije  Nusret Vehabović  kazao je novinarima da će tim sredstvima  kompanija zaokružiti  investicije u  2020. godini, kako je planirano, paralelno sa vlastitim sredstvima, te će proširiti kapacitete za novo zapošljavanje u narednoj godini.

Korisnik sredstava je i kompanija Termotehnika d.d. Tuzla koja se bavi mašinskim instalacijama i ventilacijama, čiji je prestavnik Adem Šahović izjavio da će sredstva biti iskorištena za nabavku opreme, zahvalivši se pritom kantonalnoj vladi na pomoći privrednicima u ovom za privredu teškom periodu.

Potpisivanje ugovora  upriličeno je uz pridržavanje epidemioloških mjera po instrukcijama štabova Civilne zaštite i Ministarstva zdravstva.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU