16.6 C
Sarajevo
Utorak, 9 kolovoza, 2022

  Vlada TK: Za 675 osoba omogućeno odrađivanje pripravničkog staža, osigurana podrška mladima

  Vlada Tuzlanskog kantona je  prihvatila Informaciju o angažovanju osoba sa visokom stručnom spremom u cilju odrađivanja pripravničkog staža/ stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na TK-a i Informacija o zapošljavanju i samozapošljavanju Roma. Prema ovoj informaciji ukupna izdvajanja sredstava u 2019. godini iznose 1.424.086,58 KM, što je omogućilo odrađivanje pripravničkog staža/stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa za 675 osoba.

  Najviše sredstava za pripravnike/stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa izdvaja Vlada Tuzlanskog kantona putem Ministarstva za boračka pitanja 910.000,00 KM, zatim Federalno ministarstvo raseljenih osoba 51.960,00 KM, Federalni zavod za za zapošljavanje 33.299,8 KM, a općine Tuzlanskog kantona ukupno su izdvojile 411.398,5 KM, od kojih su najviše izdvojile općine Banovići 179.630,00 KM, Gračanica 118.474,00 KM, zatim Grad Tuzla 50.625,00 KM, dok općine Teočak nije izdvojila finansijska sredstva za ove namjene u 2019. godini. Posmatrano po strukturi zanimanja osoba koje su odrađivale ili odrađuju pripravnički staž može se vidjeti da je najveći broj pripravnika/stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa dipl. pravnika 165, ekonomista 88, zatim inženjera hemijske tehnologije 31, profesora razredne nastave 26, socijalnih radnika 24, itd…, dok je najveći broj osoba na evidenciji nezaposlenih sljedećih zanimanja: ekonomista 721, zatim pravnika 702, profesora razredne nastave 198, socijalnih radnika 184, pedagoga 174, prof. bosanskog jezika 155, itd.

  Ministarstvo svake godina putem JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona realizira Program zapošljavanja i samozapošljavanje Roma. Do sada je izdvojeno 505.000,00 KM, a oko 30 % Roma koji se zaposle na osnovu ovog Programa ostaje u stalnom radnom odnosu. U toku 2019. godine realizovan je VII Program zapošljavanja i samozapošljavanja Roma za što je bilo planirano 45.000,00 KM. Ovaj program rezultirao je potpisivanjem šest ugovora između JU Služba za zapošljavanje TK i odabranih korisnika po Javnom pozivu sa poslodavcima na osnovu kojih je zaposleno 6 Roma.

  Više od 250.000 KM za poticaj zapošljavanju

  Vlada je odobrila 252.600,00 KM JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za realizaciju Programa poticaja zapošljavanja u 2019. godini. Cilj Programa je sufinansiranja zapošljavanja 41 osobe i stručnog osposobljavanja 6 osoba, sa evidencije nezaposlenih JU Službe za zapošljavanje TK-a, osoba sa posebnom rodnom osjetljivošću i sprečavanja od dugotrajne nezaposlenosti, te unapređenja radnih sposobnosti i stvaranje uslova za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva i osposobljavanjem za rad u zvanju za koje su se školovali. Ciljne grupe u okviru ovog Programa su visoko obrazovane mlade osobe starosti do 30 godina, Romi, osobe koji izlaze iz sistema javne brige, članovi porodice u kojoj ni jedan član porodice nije zaposlen i stručno osposobljavanje, za visoko obrazovane osobe bez radnog iskustva u struci.

    BKC Živinice: Raspisan Javni poziv za prikupljanje najljepših priča i igrokaza za djecu

  Okončana realizacija projekta podrške mladima za 2019. godinu

  Vlada je  donijela odluke o odobravanju sredstava sa potrošačke jedinice „Podrška mladima“ u 2019. godini. Ovim odlukama odobrena su sredstva za 45 korisnika  koji su aplicirali na program „Subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih“, kao i za 8 korisnika programa „Finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih udruženja“. Ovim je okončana ovogodišnja realizacija ukupno 115.000,00 KM, koliko je Budžetom bilo planirano na potrošačkoj jedinici „Podrška mladima“.

  URDOSA-i doznačena sredstva za Centar za autizam

  Data je saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK o doznačavanju 203.036,07 KM Udruženju roditelja djece-osoba sa autizmom „URDOSA“ za adaptaciju i rekonstrukciju objekta Centra za autizam Tuzla. Ministarstvo je sa Udruženjem roditelja djece-osoba sa autizmom „URDOSA“ prethodno potpisalo Sporazum o načinu realizacije Projekta adaptacije i rekonstrukcije objekta „Centar za autizam Tuzla“, kojim su obuhvaćene sve bitne aktivnosti, sredstva, obaveze i zadaci, koji se očekuju prilikom adaptacije i  rekonstrukcije objekta.

  Stvaranje uslova za penzionisanje radnika

  Vlada je  dala saglasnost na Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla. Realizacijom ovog programa penzionisat će se ukupno 69 radnika i to: 17 radnika TTU d.d. Tuzla, 36 radnika FO „Aida“ Tuzla, 15 radnika „Fortuna d.d. Gračanica i jedan radnik „Bosnia valves“ d.o.o. Tuzla. Cilj Vlade Tuzlanskog kantona i resornog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak je da svim zaposlenim koji su stekli uslove za penzionisanje, kao i za one zaposlenike za čijim radom je prestala potreba u društvima sa većinskim državnim kapitalom u kojima Vlada Tuzlanskog kantona vrši ili je vršila prava i obaveze upravljanja, sa sjedištem na području TK-a, omogući uvezivanje penzionog staža. Sredstava za provođenje ovog programa osigurana su iz Budžeta Tuzlanskog kantona i deponovana kod Razvojne banke FBiH (sredstva na ESCROW računu), a njihova realizacija će se izvršiti putem JU-a Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Programom je predviđen način realizacije programa, procedure koje se moraju ispoštovati, kao i dokumenti koji se trebaju priložiti za privredna društva u fazi restruktuiranja, kao i za ona koja su u fazi stečaja, likvidacije ili privatizacije. Programom je također predviđen način utvrđivanja broja zaposlenika koji se zbrinjavaju po ovom Programu kao i procedure donošenja odluka.

    Podijeljeni pakatići u Centru za socijalni rad Jajce

  Kadrovska pitanja

  U okviru kadrovskih pitanja Vlada je privremeno privremenom imenovala Upravni odbor JU Arhiv Tuzlanskog kantona na  period  najduže do 60 dana. Vlada je razriješila Upravni odbor Javne ustanove Muzej istočne Bosne u Tuzli, te privremeno imenovala nove članove Nadzornog odbora ove ustanove na period do 60 dana. Također, Vlada je donijela Odluku komom se traži od Skupštine privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, da razriješi trenutnog predstavnika državnog kapitala u Nadzornom odboru Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, te utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje novog člana Nadzornog odbora u ovom privrednom društvu do imenovanja u skladu sa zakonom, a najduže do 90 dana.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU