16 C
Sarajevo
Subota, 10 lipnja, 2023

Vlada TK: Za ulaganja u oblast vodoprivrede 10,5 miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2019. godini.

Prihod sredstava opće i posebnih vodnih naknada koji pripada Kantonu u 2019. godini procijenjen je u iznosu od 4.380.197,75 KM, te uz prenesena neutrošena sredstva vodnih naknada iz 2018. godine, koja iznose 6.170.974,25 KM, ukupni prihodi i rashodi, odnosno ulaganja u oblast upravljanja vodama Programom za 2019. godinu, Budžetom Tuzlanskog kantona za 2019. godinu planirani su u iznosu od 10.551.172,00 KM.

U narednom periodu Ministarstvo će obavijestiti gradove, odnosno općine o planiranim projektima od gradskog, odnosno općinskog značaja i njihovim obavezama.

Za projekte planirane tim programom gradovi, odnosno općine su dužni provesti proceduru izbora najpovoljnijeg izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine i realizovati projekat na način i u roku predviđenim projektnim zadatkom. Realizacija projekata bit će omogućena samo za projekte za koje najkasnije do 25. decembra tekuće godine bude dostavljena kompletna dokumentacija o realizaciji projekta.

Također, Vlada je danas dala saglasnost na odobravanje sredstva sa stavke Sredstva rezerve Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2019. godini, za realizaciju projekata od gradskog, odnosno općinskog značaja u ukupnom iznosu od 2.331.967,95KM.

Obzirom da je na području Tuzlanskog kantona više bivših općina dobilo status grada (Tuzla, Živinice, Srebrenik, Gračanica, Gradačac) Vlada je danas, s ciljem usklađivanja teksta postojećih zakona, a radi eventualnog ostvarivanja prava i obaveza iz Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava i Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon, utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama ova dva zakona. Obzirom da se izmjene i dopune mogu tretirati tehničkim dopunama, Vlada je prijedloge zakona uputila u dalju skupštinsku proceduru za razmatranje po skraćenom postupku.

Vlada se danas upoznala sa Akcionim planom za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije. U tom dokumentu Evropska komisija je detaljno analizirala trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i navela 115 prioriteta u okviru političkog i ekonomskog kriterija te 33 pregovaračka poglavlja, na kojima institucije u Bosni i Hercegovini moraju ubrzano da rade na putu ka pridruženju Evropskoj uniji. Kako su u izradi Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije aktivno učestvovale institucije Tuzlanskog kantona i pri tome predložile značajan broj mjera, veoma je važno obezbijediti da se te mjere realizuju u predviđenom roku.

Brojnim mjerama institucija TK u Akcionom planu, Vlada TK je još jednom potvrdila svoju opredijeljenost ka evropskom putu i svoju proaktivnu ulogu u integracijskim procesima. Kada je u pitanju realizacija mjera, treba napomenuti da je Vlada TK već realizovala dvije mjere po predviđenom kalendaru realizacije.

Današnjim Zaključkom Vlada je zadužila ministarstva i uprave Tuzlanskog kantona koje su navedene u Akcionom planu za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije za pravovremenu realizaciju predloženih mjera. Krajnji rok za realizaciju tih mjera je maj 2020. godine iz razloga što će EK u junu 2020. godine objaviti Izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem će se, između ostalog, analizirati sprovođenje prioriteta iz Analitičkog izvještaja.

Vlada je danas utvrdila prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke Skupštine Tuzlanskog kantona o davanju saglasnosti, kojim je izvršen raspored viška sredstava prihoda Zavoda zdravstvenog osiguranja nad rashodima iz 2018.godine. Tim izmjenama Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a bi se obavezao da iz sredstava viška prihoda nad rashodima iz 2018.godine koji je planiran u izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja tog kantona za 2019.godinu, rasporedi dio sredstava ugovornim zdravstvenim ustanovama u skladu sa povećanjem vrijednosti boda, u iznosu koji će utvrditi Vlada TK. Također, preostali dio sredstava viška prihoda nad rashodima iz 2018.godine će se koristiti u narednom periodu, ukoliko tekući prihodi ne budu dovoljni za finansiranje realizacije Programa zdravstvene zaštite.

Vlada Tuzlanskog kantona je danas razmatrala i odbila da prihvati Izvještaj o radu JU Univerzitet u Tuzli za 2018. godinu.

Vlada je danas donijela, između ostalog, i Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, čime se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2019. godinu, saopćeno je iz Vlade TK.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU