Vlada ZDK i Medica Zenica potpisali protokol za pomoć žrtvama nasilja

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Udruženje “Medica” Zenica potpisali su danas Protokol o saradnji u pružanju zaštite, podrške, pomoći i zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici i zajednici i prevencije nasilja u ZDK-u.

Protokol s jasno definisanim procedurama omogućava brzu, jasnu, efikasnu pomoć, podrška i zbrinjavanje žrtava nasilja u porodici i zajednici, a usaglašen je sa Zakonom o zaštiti od nasilja FBiH i Istanbulskom konvencijom – Konvencijom Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koju je ratificirala i naša zemlja.

vlada zdk i medica zenica potpisali protokol za pomoć žrtvama nasilja
zdk.ba

Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović naglasila je da je ovime osigurano revidiranje protokola iz 2010. godine o podršci žrtvama rodno-zasnovanog nasilja kroz sufinansiranje sigurne kuće koju vodi zenička “Medica”.

– Nastavljamo podržavati rad sigurne kuće i nadam se da ćemo i u budućem periodu imati uspješnu saradnju i sa Vladom Velike Britanije koja je bila sigurna pomoć i sigurnoj kući i Vladi ZDK – rekla je Šabanović.

vlada zdk i medica zenica potpisali protokol za pomoć žrtvama nasilja
zdk.ba

Direktorica “Medice” dr. Sabiha Husić istakla je da se ova organizacija tri decenije zalaže za najosjetljivije građanke i građane, žene i djecu žrtve traume i nasilja, te da se značaj djelovanja posebno pokazao tokom lockdowna i pandemije virusa COVID-19.

– Medica je ove godine pružila više od 4.500 različitih specijaliziranih usluga za približno 1.300 žena i djece, žrtava nasilja s područja Federacije Bosne i Hercegovine – rekla je Husić.

Vršilac dužnosti premijera ZDK Mirnes Bašić rekao je da Vlada ZDK sve svoje kapacitete, kadrovske i materijalne, stavlja na raspolaganje Udruženju “Medica”, koje je, kako je rekao, svjetionik i utočište za žrtve rodno-zasnovanog nasilja iz cijele BiH.

– Ti napori i rezultati prepoznati su i izvan granica naše zemlje, na što smo kao vlada ponosni, tim više što godinama imamo partnerski odnos i podržavamo projekte u skladu s našim mogućnostima. Politika Vlade ZDK je “nulta” tolerancija na nasilje i toj ćemo politici ostati dosljedni u narednom periodu – poručio Bašić.

vlada zdk i medica zenica potpisali protokol za pomoć žrtvama nasilja
zdk.ba

On je napomenuo da su za Sigurnu kuću u Zenici ove godine izdvojili 54.720 KM te da se nada da će spomenuti iznos “uduplati u budžetskoj 2021. godini”, odnosno da će izdvajati 30 posto potreba budžeta “Medice”.

Potpisivanju Protokola prisustvovala je i dr. Ruth Wiseman, zamjenica britanskog ambasadora u BiH, koja je dala značajan doprinos u cjelokupnom procesu prilagodbe Protokola s međunarodnim pravno-obavezujućim standardima. Naglasila je da je tokom pandemije došlo do povećanja broja slučajeva nasilja u porodici, jer su žene bile izolovane sa nasilnim partnerima, a taj broj će i porasti kako se pogoršavaju ekonomski uslovi.

vlada zdk i medica zenica potpisali protokol za pomoć žrtvama nasilja
zdk.ba

– Kantonalna vlada i Medica radili su zajedno kako bi uspostavili ovaj protokol i poboljšali finansiranje rada sigurne kuće i podržali građane ZDK. Ovaj kanton je primjer za cijelu BiH kako poboljšati praksu da se omogući pružanje usluge i ispune domaće i međunarodne obaveze – rekla je dr. Wiseman, naglasivši da je Vlada Ujedinjenog Krljevstva ponosna što je mogla podržati ove napore.

U realizaciji protokola sudjelovat će Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za pravosuđe i upravu te Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU