Vlada ZDK odobrila sredstva za izgradnju spomen-obilježja u četiri općine

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odobrila je finansijska sredstva u iznosu od 107.000 KM za izgradnju braniteljskih spomen-obilježja u općinama Olovo, Kakanj, Zavidovići i Doboj Jug.

Općini Olovo odobreno je 40.000 KM za završetak projekta izgradnje centralnog spomen-obilježja i uređenja platoa oko spomen-obilježja šehidima i palim borcima Olovske brigade i MUP-a, kao i drugim palim borcima, nestalim i civilnim žrtvama rata poginulim na području općine Olovo tokom agresije na BiH.

Projektom je predviđena djelimična rekonstrukcija spomen-obilježja izgrađenog 1999. godine na Trgu Senahid Bolić Bolo, a nalazi se ispred zgrade Općine Olovo.

Općini Doboj Jug odobreno je 30.000 KM u svrhu sufinansiranja uređenja objekta u Karušama namijenjenog za spomen-sobu na protekli odbrambeno-oslobodilački rat 1992.-1995. godine, kao i kancelarijskog prostora za boračke organizacije koje djeluju na području ove općine.

Općini Kakanj odobreno je 22.000 KM za projekt spomen-obilježja Zlatnim ljiljanima općine Kakanj, koji će se izgraditi ispred upravne zgrade JU Kulturno-sportski centar Kakanj.

Vlada je sa 15.000 KM podržala 3. fazu projekta izgradnje spomen kompleksa Centralnog spomen obilježja Zavidovići, kojom je predviđeno uređenje enterijera spomen-sobe, nabavka eksponata, vanjsko uređenje, izgradnja prilazne pješačke staze sa rampom za invalidne osobe.

U sklopu spomen-sobe bit će opremljene i kancelarije za sjedišta boračkih udruženja, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU