Vlada ZDK odobrila sredstva za projekte podrške održivom povratku

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je finansijska sredstva koja će udružiti s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica radi finansiranja projekata podrške održivom povratku na području ZDK. Ukupna vrijednost ovih projekata u 2019. godini je 350.000 KM.

Prema potpisanom sporazumu kojeg su dogovorili premijer ZDK Mirza Ganić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, bit će realizirano ukupno pet projekata u općinama Tešanj, Visoko, Olovo i Žepče.

Izgradnja puta Trepče – Šljivice u općini Tešanj projekt je vrijedan 80.000 KM, a u finansiranju učestvuje i Općina Tešanj.

Na području grada Visokog predviđena je izgradnja puta u MZ Kralupi na potezu lokalnog puta od Slatine prema Čifluku za što je osigurano 120.000 KM, dok je u općini Olovo predviđena sanacija lokalnog puta Olovske Luke – Gurdići u vrijednosti od 60.000 KM.

Na području općine Žepče predviđeno je asfaltiranje puta Gornji Vitlaci – Brijeg, za što će biti izdvojeno 60.000 KM, te rekonstrukcija lokalnog puta u MZ Vinište, dionica prijelaz preko pruge – Križ u vrijednosti 30.000 KM.

– Udruživanjem finansijskih sredstava s Vladom FBiH omogućili smo značajna ulaganja u infrastrukturu koja je važna pretpostavka za održivi povratak. Tenderi su raspisani i veoma brzo očekujemo početak izvođenja radova – kazao je premijer Mirza Ganić.

Pored navedenih projekata, u budžetu Zeničko-dobojskog kantona osigurana su dodatna sredstva za podršku održivom povratku, a za dva projekta u općinama Zavidovići i Breza već su donesene odluke o odobravanju sredstava.

– Za drugu fazu rekonstrukcije Stare džamije u povratničkom mjestu Rujnica u općini Zavidovići izdvojili smo 30.000 KM. S obzirom na značaj obnove društvene infrastrukture, uključujući i vjerske objekte, za održivi povratak, Vlada se opredijelila da nakon podrške od 25.000 KM prvoj fazi obnove koja je izvršena 2018. godine, odobri sredstva za nastavak rekonstrukcije ovog nacionalnog spomenika BiH – kazao je premijer Ganić.

Drugi projekt je izgradnja dijela saobraćajnice u naselju Podgora u općini Breza, dionica raskrsnica – Plošnik, ukupne dužine 520 metara, koji zajedno finansiraju Vlada ZDK i Općina Breza.

Iz budžeta ZDK za ovaj projekt je odobreno 20.000 KM. Naselje Podgora pripada MZ Župča, a u toku agresije na BiH bilo je u neposrednoj blizini linija razdvajanja, tako da je veći dio ovog naselja bio potpuno iseljen i porušen, navodi se u saopćenju Press službe ZDK.

(FENA)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU