Vlada ZDK utvrdila Prijedlog zakona o turizmu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, na današnjoj sjednici utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona.

Zakon predviđa osnivanje turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, te je omogućeno i osnivanje općinskih/gradskih turističkih zajednica, a što ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo.

U cilju koordinacije aktivnosti između turističke zajednice Kantona i turističkih zajednica općina/gradova, propisano je i formiranje turističkog vijeća kojeg će činiti direktor turističke zajednice Kantona, direktori ili ovlašteni predstavnici općinskih/gradskih turističkih zajednica odnosno općina/gradova, te jedan predstavnik Ministarstva za privredu.

Zakon o turizmu ne propisuje obavezu privrednih subjekata za plaćanja članarine turističkim zajednicama, a što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodatno opterećuju privrednike.

Planiranje i razvoj turizma u ovom kantonu usklađeno je sa svim planskim dokumentima, a iz novog zakona proisteći će podzakonski akti, koje treba donijeti u roku od godinu dana, kao i Strategija razvoja turizma Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Pres-službe ZDK. 

(FENA) M. B.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU