Vlada ZDK za zapošljavanja boraca izdvojila novih 248.000 KM

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas nova 43 ugovora za dodjelu podsticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika branilačke populacije.

U okviru projekta “Prvi biznis” potpisana su 24 ugovora, u sklopu projekta “Biznis plus” 14 te još pet ugovora za zapošljavanje pripadnika boračkih populacije u tim firmama.

-Ukupno smo za ove ugovore utrošili 248.000 KM, a ove smo godine, kroz sve transfere, podržali 270 osoba. Ukupno će ove godine za sve transfere biti utrošeno oko 1.550.000 KM – istakao je resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Radi se o programima zapošljavanja te populacije bez programa zapošljavanja djece šehida, koji zajedno realiziraju s Federalnim zavodom zapošljavanja.

-Za otvaranje novog biznisa dobija se 8.000 KM. Ukoliko firma zapošljava i pripadnika boračke populacije, podržavamo s 7.200 KM lica bez VSS, a s VSS spremom 8.400 KM. Program ‘Biznis plus’ podržavamo s iznosima od 1.000 do 5.000 KM, što je maksimalan iznos koji se dobije za zapošljavanje člana porodice – objašnjava ministar Čolaković.

Svi ugovori su potpisani na period od dvije godine.

Svim poticajnim mjerama, ove je godine zaposleno 30 novih osoba, otvoreno 130 novih firmi, dok je 110 osoba podržano za ranije otvorene firme kroz program “Biznis plus”.

Kroz različite transfere, napomenuo je Čolaković, od 2015. godine, od kada na ovakav način podržavaju boračku populaciju, zaposleno je više od 1.000 osoba.

Kantonalni premijer Mirza Ganić čestitao je svima koji su otvorili nove firme, kao i onima koji su zadržali djelatnost.

-Ovo nije pomoć, nego naša podrška vama, od čega će cijelo društvo imati koristi, kroz cirkulaciju uplata doprinosa u budžete. Ali, najvažnije je da ste vi riješili svoj status, a taj ćemo novac ponovo utrošiti za podršku za zapošljavanje – kazao je premijer Ganić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU