Vlade zapadnog Balkana pokrenule jedinstvenu Bazu podataka slučajeva nestalih osoba

U okviru Berlinskog procesa su danas u Hagu Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Grupa za nestale osobe (GNO), tijelo koje čine domaće institucije nadležne za pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, pokrenule Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, navodi se na stranici ICMP-a.

Uspostavljanje jedinstvene, interaktivne baze podataka slučajeva nestalih osoba osigurava da ažurna evidenciju bude u svakom trenutku dostupna široj javnosti. Baza podataka također omogućava porodicama nestalih osoba i drugim građanima da izvrše uvid i pregledaju postojeću evidenciju te da putem interneta dostave povratne informacije domaćim institucijama.

– Uspostavljanje ove javnosti dostupne baze podataka demonstrira regionalnu saradnju i opredijeljenost za pružanje informacija utemeljenih na činjenicama i depolitizaciju pitanja nestalih osoba,” izjavila je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a. “Ona također služi kao model šta druge zemlje u svijetu trebaju uraditi – dodala je.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan, pohvalio je  posvećenost domaćih institucija u kreiranju jedinstvene liste slučajeva nestalih osoba, „ona osigurava transparentnost i unapređuje povjerenje kako među domaćim institucijama, tako i među porodicama nestalih osoba u cijeloj regiji, što predstavlja ključni element u pogledu odgovornosti vlada.”

Haki Kasumi, predsjedavajući Regionalne koordinacione mreže udruženja porodica nestalih rekao je: „Regionalna koordinaciona mreža pozdravlja zajednički napor institucija nadležnih za pitanja nestalih osoba u okviru GNO-a, uključujući i stvaranje Regionalne baze podataka. Uprkos dosadašnjim nastojanjima preko 11.000 osoba se i dalje vodi kao nestalo. Stoga je od ključne važnosti da se ulože dodatni napori kako bi se locirao što veći broj nestalih i kako bi njihove porodice našle smiraj.

Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije rekao je: „GNO je unaprijedila multilateralnu saradnju na rješavanju slučajeva nestalih i pomaže njihovim porodicama u pronalasku smiraja. Takava nastojanja grade povjerenje između domaćih institucija i doprinose povjernju u vjerodostojnost napora koje svaka institucija ulaže u pronalaženje i identifikaciju nestalih, doprinoseći time i depolitizaciji same problematike nestalih lica“.

Dragan Đukanović, predsjednik Komisije za nestala lica Crne Gore rekao je: „Uključivanjem procesa traženja nestalih osoba u okvir Berlinskog procesa i pokretanjem Regionalne baze podataka, obavezali smo se i pokazali da smo spremni za regionalnu saradnju. Ova posvećenost je neophodna i podstiče nas na intenziviranje naših zajedničkih aktivnosti“.

Ivona Paltrinieri ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja je kazala: „S trajnom mišlju o potrebama članova obitelji koji žive s teretom neznanja istine o sudbini njihovih nestalih članova, ova će Baza prvenstveno koristiti njima. Činjenica kako Baza podataka sadrži mogućnost pružanja saznanja ili informacija daje dodatnu vrijednost pa koristim ovu priliku apelirati na sve one koji mogu raspolagati takvim saznanjima da iskoriste i ovu mogućnost pružanja prijeko potrebnih informacija“.

Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH rekao je: „Članice GNO-a su zaslužne za izuzetan uspjeh ostvaren u procesu traženja nestalih osoba, zbog toga što su provele istragu i riješile preko 70% slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije. Ovo je najuspješniji i najodrživiji napor koji je ostvaren bilo gdje na svijetu u traganju za osobama nestalim u nekom oružanom sukobu. To je rezultat integriranog pristupa koji se temelji na vladavini zakona, angažmanu porodica nestalih, korištenju modernih naučnih metoda i naprednih informatičkih sistema za podatke“.

Andin Hoti, predsjedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova je rekao: „Imajući u vidu osjetljivost i složenost procesa, itekako smo svjesni da porodice nestalih na naš rad reaguju emotivno, prihvaćajući samo jasne i konkretne rezultate i pravovremene odgovore. Obavljen je važan posao u operacionalizaciji regionalne baze podataka, ali još posla nam predstoji u provođenju ostalih komponenti Okvirnog plana“.

Već godinama Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Vlada Savezne Republike Njemačke pružaju podršku jačanju regionalne saradnje u rješavanju slučajeva osoba nestalih uslijed sukoba iz 90-ih godina.

Lucy Ferguson, zamjenica šefa misije u Ambasadi Velike Britanije u Hagu, je izjavila da je “ova baza podataka značajna prekretnica u traganju za nestalim osobama na zapadnom Balkanu. Značajnija saradnja pruža porodicama i društvima u regiji priliku za ostvarivanje pravde, ozdravljenje i kretanje naprijed.“

Christiane Hullmann, voditeljica Odjela za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke u Berlinu, izjavila je: “Uvjerena sam da će ovaj projekt doprinijeti miru, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima na Zapadnom Balkanu. Ovime se povećava nivo saradnje u procesu i omogućuje porodicama nestalih ostvarivanje njihovih prava.”

Bazu podataka vodi Grupa za nestale osobe (GNO) i u njoj se trenutno nalazi ukupno 10.814 unosa. Ovaj broj će se mijenjati kako se budu prijavljivali novi slučajevi, odnosno kako se budu slučajevi rješavali. Baza podataka daje mogućnost pretraživanjaKpo imenu, očevom imenu, prezimenu te prijavljenom mjestu nestanka. Klikom na konkretan rezultat pretraživanja, otvorit će vam se više kategorija podataka na uvid.

GNO predstavlja aktivni, multilateralni postkonfliktni mehanizam za saradnju-Utemeljena je na Deklaraciji o nestalim osobama koju su u Londonu 2018. godine potpisali premijeri šesnaest država učesnica Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, uključujući i premijere država Zapadnog Balkana. GNO djeluje u skladu sa zajednički usaglašenim Okvirnom planom aktivnosti s fokusom na pitanja od važnosti za sve članice u cilju rješavanja pitanja nestalih osoba na zapadnom Balkanu. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Vlada Savezne Republike Njemačke finansiraju provođenje Okvirnog plana.

Kako bi se osigurala odgovornost, GNO podnosi godišnje izvještaje na samitima Berlinskog procesa za Zapadni Balkan i na godišnjem forumu udruženja porodica nestalih osoba s cijelog prostora zapadnog Balkana i Hrvatske.

(FENA) F. F.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU