6 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Vlašić će konačno dobiti adekvatan značaj u odbrambeno-oslobodilačkom ratu: Najvaljena manifestacija „Ljuta greda 2019“

  ()

  U zgradi Općine Travnik sinoć je održan sastanak članova Organizacionog odbora za izradu, planiranje i realizaciju projekta „Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“ na kojem je najavljena tradicionalna manifestacija „Ljuta greda 2019“ koja će se održati 24. i 25. augusta na Vlašiću.

  Odbor je formiran od svih boračkih udruženja sa područja općine Travnik, a cilj projketa jeste da se Vlašiću konačno i u pisanoj formi i kroz određene sadržaje omogući adekvatna historijska uloga, onakva kakvu je imao u bliskoj prošlosti, rečeno je večeras na sastanku.

  Projekat je u završnoj fazi, a u mjesecu oktobru se očekuje njegovo predstavljanje. Ove godine pod okriljem navedenog projekta realizuju se tri manifestacije. Protekle sedmice održana je tradicionalna manifestacija „Meokrnje 2019“, sljedeća je „Ljuta greda 2019“, a nakon toga početkom mjeseca septembra slijedi i manifestacija na Galici.

  Predsjednik Organizacionog odbora za izradu, planiranje i realizaciju projketa „Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“, ratni komandant Munir Karić je istaknuo da sve navedene manifestacije treba da pokažu i kažu šta je to Vlašić polučio u prošlost i šta su heroji sa ovoga područja uradili za cijelu BiH.

  Karić je također naglasio da je Vlašić simbol odbrane i oslobađanja, te da Ljuta greda danas zauzima veoma važno mjesto u historijskim činjenicama odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine i da se održava u čast boraca Armije RBiH iz proteklog rata koji su branili i odbranili područje srednje Bosne.

  Manifestacija obično uključuje niz programskih sadržaja, od planinarskog pohoda “Stazama heroja”, memorijalnog turnira u malom nogometu, časa historije, obraćanja brojnih zvaničnika i gostiju, do prigodnog kulturno-zabavnog i vjerskog programa.

  „Ljuta greda i brojni bosanski sinovi koji su dali svoje živote za našu odbranu i slobodu, obavezuju nas za naš cijeli život da ih se sjećamo i na ovaj način. Kako njih, tako i svih uspješnih oslobodilačkih akcija jedinica Armije RBiH, kao i ratnih vojnih invalida i svih boraca “, kazao je Karić te uputio poziv svima da dođu na Vlašić

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO