Vlašić: Mještani odahnuli, vjetroparka Galica nema u izmjenama i dopunama Prostornog plana

Nakon bunta mještana Galice i vlasnika objekata u tamošnjem vikend naselju, vjetroparka Galica neće biti u jučer usvojenim izmjenama i dopunama Prostornog plana Srednjobosanskog kantona, kojega treba još potvrditi Skupština SBK.

Potvrdio je ovo Amir Šečibović, (SDA) kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova.

“Po sadašnjem zaključku Galica (vjetropark Galica op.a) neće biti u Prostornom planu. Kakav će biti stav Skupštine vidjet ćemo”, rekao je Šečibović.

Ljubica Nevjestić iz ekološke udruge “Galica”, koja je pokrenula bunt mještana, kazala je kako ovakav rasplet za vlasnike vikendica i one koji stalno žive na tom području znači puno.

“Značit će da objekti koji trenutno rade ili imaju u planu raditi da imaju sigurnost, da nastave s poslom, da eventualno dođe do proširenja kapaciteta i ponude, da ne bude to samo vikend naselje, nego da možemo ponuditi više, kao što su biciklistička i planinarska staza. Evo jedan od najboljih primjera je i manifestacija Vlašić outdoor koja se sutra i prekosutra odvija baš na Galici, na kojem sudjeluju ljudi iz više država regije. Kad su čuli da postoji mogućnost izgrradnje vjetroelektrana preko ovih staza bili su razočarani. Tako da mislim da će se stvoriti jedna lijepa slika Galice sa ovako očuvanom prirodom bez vjetroelektrana”, kazala je Nevjestić.

Njezin kolega Grgur Babić kaže da je pravda pobijedila.

“Na kraju je pravda pobijedila, sretni smo što smo se uspjeli izboriti protiv vjetroelektrana. Život na ovom području će se normalno odvijati”, kazao je Babić.

Mještani su najavljivali i tužbu protiv kantona, pravdajući je argumentima kao što su mišljenje lokalne zajednice, šteta po turizam, biljni i životinjski svijet, negativan utjecaj na podzemne vode…

drukciji.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU