Vlašić – Vjetroparka Galica nema u izmjenama i dopunama Prostornog plana

Nakon bunta mještana Galice i vlasnika objekata u tamošnjem vikend naselju, vjetroparka Galica neće biti usvojenim izmjenama i dopunama Prostornog plana Kantona Središnja Bosna, kojega treba još potvrditi Sabor KSB, potvrdio je Amir Šečibović, (SDA) ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova.

“Po sadašnjem zaključku Galica (vjetropark Galica op.a) neće biti u Prostornom planu, rekao je Šečibović, ne želeći prejudicirati odluku parlamenta.

Ljubica Nevjestić iz ekološke udruge “Galica”, koja je pokrenula bunt mještana, kazala je kako ovakav rasplet za vlasnike vikendica i one koji stalno žive na tom području znači puno.

“Značit će da objekti koji trenutno rade ili imaju u planu raditi imaju sigurnost, da nastave s poslom, da eventualno dođe do proširenja kapaciteta i ponude, da ne bude to samo vikend naselje, nego da možemo ponuditi više, kao što su biciklistička i planinarska staza. Evo, jedan od najboljih primjera je i manifestacija Vlašić outdoor koja se odvija baš na Galici, na kojem sudjeluju ljudi iz više država regije. Kad su čuli da postoji mogućnost izgradnje vjetroelektrane preko ovih staza bili su razočarani”, ustvrdila je Nevjestić.

Drži da će se stvoriti jedna lijepa slika Galice s ovako očuvanom prirodom bez vjetroelektrana.

Njezin kolega Grgur Babić kaže da je pravda pobijedila.

“Na kraju je pravda pobijedila, sretni smo što smo se uspjeli izboriti protiv vjetroelektrana. Život na ovom području će se normalno odvijati”, istaknuo je Babić.

Mještani su najavljivali i tužbu protiv KSB, pravdajući je argumentima kao što su mišljenje lokalne zajednice, šteta po turizam, biljni i životinjski svijet, negativan utjecaj na podzemne vode.

(Fena)

www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU