VODENE OSPICE KOD TRUDNICA I DJECE Poznata doktorica za ALOonline o inkubaciji, simptomima i mogućim komplikacijama: Evo da li možete biti imuni na ovo zarazno oboljenje

Vodene ospice, poznate i kao varičela, su akutna i zarazna bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster i koja predstavlja pravu noćnu moru za djecu, njihove roditelje, a naročito one starije čija borba sa ovom zarazom može i da ostavi teže posljedice po njihove zdravlje.

Ovu bolest karakteriše pojava osipa u vidu crvenih tačkica koje se kasnije razvijaju u plikove ispunjene tečnošću, a praćena je i simptomima kao što su groznica, umor i intenzivni svrabež, o čemu je za ALOonline govorila načelnica Klinike za infektivfne bolesti na UKC-u Antonija Verhaz.

Infekcija virusom varicella-zoster se obično prenosi kapljičnim putem, odnosno putem respiratornih sekreta zaražene osobe, ili putem direktnog kontakta sa osipom kod zaraženog pojedinca.

– Bolesnik s vodenim ospicama je zarazan dan-dva prije pojave osipa, i to traje dok se zadnje kraste potpuno ne osuše, obično tri do sedam dana od pojave osipa. Nakon inkubacije od 10 do 21 dan bolest počinje blagim porastom temperature, curenjem nosa i malaksalošću. Nakon toga javlja se osip na koži (ponekad i na sluznicama), na kojem se stvaraju mjehurići, od kojih nakon 2 do 3 dana nastanu kraste. Mjehurići se pojave u skupinama, najprije na trupu i vlasištu, a onda se šire na udove i lice u roku od dva do četiri dana – započinje Verhaz.

Rizične skupine

 Vodene ospice obično su blažeg oblika kod djece, ali mogu biti ozbiljnije kod odraslih osoba, osoba sa oslabljenim imunitetom ili trudnica kod kojih, kako doktorka Verhez napominje, mogu dovesti do oštećenja ploda nerođenog djeteta.

-Virus ima potencijalno teratogeno svojstvo. Većina djece preboli vodene ospice do svoje petnaeste godine, a jednom preboljena infekcija ostavlja trajni imunitet. Obično su kod djece simptomi blaži, a kod starijih osoba prolazi sa težom kliničkom slikom, ali i to je individualno – priča doktorka Verhaz za ALOonline.

ŠTA MORATE ZNATI O VELIKOM KAŠLJU Infektolog za ALOonline otkriva koje grupe su najpodložnije bolesti i upozorava na važnu stvar

Proces oporavka od vodenih ospica

Doktorka Verhaz ističe da ožiljci najčešće ne ostaju i da liječenje ove zarazne bolesti nije zahtijevno, ali da je održavanje higijene radi sprječavanje infekcija kože neophodno.

– Nekomplikovani oblici bolesti se uglavnom liječe simptomatski kao što je mirovanje, snižavanje tjelesne temperature, održavanje higijene radi prevencije sekundarnih infekcija kože – kupanje u otopini hipermangana, a u komplikovanijim oblicima se primjenjuju potrebne metode liječenja, ovisno o komplikaciji bolesti – naglašava Verhaz.

Mit da vodene ospice mogu izazvati sterilnost, naša sagovornica oštro negira i ovakve navode tretira kao posve lažne i neutemeljene.

Verhaz: Neracionalna upotreba antibiotika nije dobra za zdravlje organizma

Visoko zarazna bolest

Na pitanje da li postoje osobe koje su imune na ovu bolest, Verhez tvrdi da su ovakvi slučajevi rijetki, te da je riječ o visoko zaraznoj bolesti.

– Ako osoba nema imunitet koji je stekla na prirodan ili vještački način (vakcinacijom) onda oboljeva kada dođe u kontakt sa pomenutim virusom – objašva Verhaz.

Trenutno na UKC-u postoji jedan pacijent koji je hospitalizovan radi zaraze sa ovom bolešću, ali potpuno se oporavio i uskoro odlazi kući.

Prilikom suočavanje sa ovom zaraznom bolešću, važno je pokazati razumijevanje i brigu prema oboljelima, pridržavati se preporuka stručnjaka i pružiti podršku onima koji su pogođeni ovom bolešću.

Održavanje higijene i briga o svom zdravlju pomaže pri zaštiti sebe i drugih od širenja virusa varicella-zoster, pokazujući tako solidarnost i odgovornost prema zajednici.

BONUS VIDEO:

VODENE OSPICE KOD TRUDNICA I DJECE Poznata doktorica za ALOonline o inkubaciji, simptomima i mogućim komplikacijama: Evo da li možete biti imuni na ovo zarazno oboljenje appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU