18 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Vodič planinarskih staza Crne Gore i BiH

Evidentna je potreba da se regija zapadnog Balkana razvije u zajedničku turističku destinaciju, a projektom Bijela Via Dinarika osmišljene su dvije tematske staze, s ciljem da se očuvaju vlastite kulturne karakteristike i identitet Crne Gore i Bosne i Hercegovine, rečeno je na prezentaciji povodom završetka projekta “Bijela Via Dinarika – staza koja prirodno povezuje”, koju je organizirao Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Detaljan vodič i mapa planinarske staze koja spaja nacionalni park (NP) Sutjesku i NP Durmitor izrađen je u nastojanju da turisti i mještani budu upoznati s prirodnim kulturno-povijesnim i svim drugim znamenitostima ove geografske cjeline.

Izvršna direktorica CSTI Svetlana Vujičić kazala je kako je evidentna potreba da se regija zapadnog Balkana razvije u zajedničku turističku destinaciju, koja će, kako je navela, biti autentična u mjeri u kojoj ona odražava vlastitu kulturnu tradiciju.

Po njezinim riječima, novi trendovi u turizmu utjecali su na dalji razvojni tijek u regiji.

Predstavnik Savjeta za Regionalnu Suradnju Sarajevo (RCC) Nikola Gaon kazao je kako je Europska unija prepoznala potencijal turizma na zapadnom Balkanu i podržala inicijativu regionalnih kulturnih i avanturističkih ruta.

“Turizam je jedna od industrijskih grana koja najbrže raste. U regiji, 25 posto izvoza čini turizam, indirektno 14 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) se odnosi na turizam što je čini jako bitnom industrijom, a godišnje više od 12 milijuna posjeti našu regiju. Samim tim, ideja projekta je da pokušamo dalje povećati te cifre, da obiđu više lokacija u regiji, kao i da kroz rast potražnje za uslugama, povećamo i broj zaposlenih u turizmu”, naveo je Gaon.

- Oglašavanje - vodič planinarskih staza crne gore i bih

Projekat “Bijela Via Dinarika” provodi se kroz grant koji je dodijeljen od strane Savjeta za Regionalnu Suradnju (RCC) u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma. Projekat financira Europska unija, a implementira RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana, kroz podršku razvoju i promociji zajedničke regionalne kulturne i avanturističke ponude.

(FENA) I.B.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima