23.8 C
Sarajevo
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

  Volonteri u Zenici čistili Kamberovića polje i obale rijeke Bosneu okviru Coca-Colinog projekta Od izvora do mora

  Pretposlednja akcija ovogodišnjeg izdanjaprojekta Od izvora do moraangažovala je zeničke volontere u čišćenju i odvojenom prikupljanju otpada u Kamberovića polju, oko rijeke Bosne.Ovogodišnjih pet akcija čišćenja uključuje volontere iz nevladinih organizacija, institucija i partnera u zemlji, i do sada je u akcijama učestvovalo više od 300 zaljubljenika u prirodu svih generacija. Nakon Zenice, završna akcija prikupljanja ambalažnog i drugog otpada u okviru projekta Od izvora do mora u 2022. će biti organizovana na Velikom polju, na Igmanu 29.6., od 10 sati.

  Coca-Cola u Bosni i Hercegovini akcije organizuje u partnerstvu sa Konzumom u BiH, u saradnji sa UG ”Ruke” koja je nosilac aktivnosti globalne inicijative Lets do it u BiH, i lokalnim nevladinim organizacijama aktivnim u polju očuvanja okoliša.

  Glavni cilj projektaOd izvora do mora je da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, a posebno odvojenog prikupljanja otpada koje omogućava recikliranje.

  Prošle godine, više od 500 volontera uključilo se u akcije održane u sedam gradova i općina u kojima su skupili više od pet tona ambalažnog otpada.

    Vlada ZDK odobrila 1,3 miliona KM za projekte izgradnje školske infrastrukture

  Coca-Cola u Bosni i Hercegovini osigurala je uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama u lokalnim zajednicama koordiniraju nevladine organizacije okupljene oko iste misije – svijeta bez otpada.

  Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, Coca-Cola je smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno 7%. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa koji će na osnovu manje težine za 26% u 2022. godini doprinijeti smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona.

  Više informacija dostupno je na Coca-Colinoj web stranici.

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Rahela
  Rahelahttp://www.tnt.ba
  Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU