Vozila s bh. registarskim pločicama mogu na Kosovo

Između BiH i Kosova postoji vizni režim te da putnici koju ulaze na Kosovo moraju osigurati vize

Vozilima s registarskim pločicama Bosne i Hercegovine dopušten je ulazak na Kosovo i u tom pravcu nema reciprociteta između Kosova i BiH, izjavio je u nedjelju savjetnik kosovskog ministra vanjskih poslova Bashmir Xhemaj.

Zbog novih mjera kosovske vlade u subotu je nekoliko bh. vozila vraćeno je s graničnog prijelaza Merdara, javila je RTV Kosovo.

Xhemaj je danas izrazio žaljenje zbog jučerašnjih problema te je najavio kako više neće biti ometanja za kretanje vozila s bosanskohercegovačkim pločicama.

On je podsjetio da između BiH i Kosova postoji vizni režim te da putnici koju ulaze na Kosovo moraju osigurati vize.

Kosovska vlada u subotu je donijela odluku da vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole te da je obavezno da na dokumentima za uvoz piše “Republika Kosovo”. Tijekom vikenda zbog nepoštivanja tih mjera nekoliko šlepera iz Srbije vraćeno je s granice.

“Nova mjera dio je naše namjere da uspostavimo puni reciprocitet prema Srbiji. Na osnovu prve odluke određeno je da će se odraditi procjena prvih mjera, i na osnovu te procjene, nove mjere bit će usvojene. To je upravo ono što se jučer dogodilo”, prenosi N1 izjavu glasnogovornika kosovske vlade Perparima Kruezija.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU