VOŽNJA PO JAKOJ KIŠI Sedam ključnih savjeta za vozače

Stoga je važno znati kako se ponašati u ovakvim neprilikama kako vaša sigurnost ne bi bila ugrožena.

1. Provjerite brisače

Najprije treba provjeriti u kakvom su stanju brisači vašeg vozila kako se usred jake kiše ne bi dogodilo da primijetite da su metlice brisača oštećene. Naime, to može predstavljati veliki sigurnosni rizik za one koji voze po kiši jer je vidljivost u takvim uvjetima ionako smanjena, a bez odgovarajućih metlica brisača problem može postati još veći i opasniji.

2. Provjerite svjetla

Vidljivost pri jakim pljuskovima može biti znatno smanjena, i za vozače i za pješake. Preporučuje se da za jake kiše, čak i danju, vozači koriste svjetla kako bi bili sigurni da ih drugi vide. Zbog toga je provjera svih sijalica važan zadatak održavanja koji se ne smije odgađati, pogotovo kada se najavljuje veliko nevrijeme ili oluja.

3. Usporite i koncentrišite se

Kada vozite po jakom vjetru i jakoj kiši, ključno je da usporite i usredotočite se na cestu ispred sebe. Na cesti možete naići na ostatke drveća koje se srušili ili na neke druge predmete i stoga je važno da prilagodite brzinu.

4. Povećajte zaustavni put

Zaustavni put vozila sastoji se od puta reagovanja i puta kočenja. Tokom vlažnog vremena bi trebao biti dvostruko veći nego tokom suhog vremena jer pri vlažnom vremenu gume automobila slabije prijanjaju na cestu.

5. Držite razmak kada pretičete druga vozila

Kada vozite po jakom vjetru i kiši, trebate biti jako oprezni kada pretičete druga vozila, pogotovo ako su u pitanju kamioni ili autobusi. Ostavite dovoljno razmaka, a takođe pripazite i kada prolazite pored biciklista i motociklista jer su oni posebno osjetljivi na iznenadne udare vjetra.

6. Izbjegavajte lokve

Vožnja kroz velike lokve može biti opasna. Problem nastaje kada se sloj vode nakupi između guma vozila i površine ceste. To rezultira nedostatkom prianjanja između gume i ceste što može dovesti do toga da vozač izgubi kontrolu i sposobnost upravljanja, kočenja ili ubrzavanja.

Stoga bi vozači trebali izbjegavati vožnju kroz lokve, a ako ih nikako ne mogu zaobići, onda trebaju smanjiti brzinu kada prolaze kroz njih.

7. Provjerite svoju rutu

Savjetuje se da oni koji putuju tokom turbulentnih vremenskih uslova prije polaska provjere rutu. Provjera Google karata ili sličnog prije polaska može upozoriti vozače na zatvaranje cesta zbog poplava, međutim, takođe je dobra ideja provjeriti i svoje lokalne Facebook grupe jer one često mogu istaknuti probleme na cesti mnogo prije nego što karte ili mediji to obavijeste.

BONUS VIDEO:

VOŽNJA PO JAKOJ KIŠI Sedam ključnih savjeta za vozače appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU