-0.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Vranić: Neće biti vakcinisan niko ko nije pozvan (VIDEO)

Zbog propusta u radu na organizaciji vakcinacije, danas je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić održao vanrednu konferenciju za medije na kojoj je pored ostalog kazao da su gužve ispred dvorane Zetra u kojoj se obavlja vakcinacija nastale zbog dolaska građana bez poziva za vakcinaciju. Naglasio je da neće biti vakcinisan niko ko nije pozvan.

Donirane vakcine, pojasnio je, dobijaju na „kapaljku“ i u ograničenom su broju, ali da je problem nastao i izborom vakcina. Građani su „emotivno vezani za Pfizerovu vakcinu pa ne žele da prime druge vakcine, što znatno otežava proces vakcinacije”, ističe Vranić i dodaje da je to nemoguće, jer su prioritetna grupa za vakcinisanje građani stariji od 60, 70 i 80 godina, a njih je oko 72.000. Do danas je vakcinisano oko 30.000 građana Kantona Sarajevo, uključujući zdravstvene radnike.

– U vakcinalnom punktu nema zastoja, a ni problema. Najveći problem nastupa zato što se građani samoinicijativno javljaju i dolaze bez poziva – istakao je ministar Vranić.

Također, naveo je, dogovoreno je da vakcinacija počinje u srijedu u 11.30 sati jer su Pfizerove vakcine trebale doći iz Mostara, a imaju poseban režim hladnog procesa, dva sata da se otope i pripreme kako bi se mogle aplicirati, Međutim, Zavod zdravstvenog osiguranja je poslao poziv građanima da dođu već u osam sati.

Vranić smatra da je najveći problem zapravo u softverskom sistemu, koji bi trebao uvezati 14 zdravstvenih ustanova, a za sada su objedinjene samo tri.

– Uprkos problemima, naše vrijedne ekipe su jučer postavile rekord od 3.303 vakcinisanih građana, radili su produženo. Pozivam građane da imaju razumijevanja za zdravstvene radnike – rekao je Vranić.

Podsjetio je da su građani u vrijeme epidemije i pandemije koronavirusa pružali podršku zdravstvenim radnicima, a već danas se pojedini građani na jako brutalan način ophode prema njima.

– Neće biti vakcinisan niko ko nije pozvan. Uzaludno će dolaziti i stajati i praviti probleme ko ne spada u kategoriju pozvanih – upozorio je Vranić.

Kaže da je bilo propusta i kod uposlenika koji su radili na vakcinaciji i bilo je zloupotreba sistema vakcinisanja. Protokolom je otkriveno koji su ljudi vakcinisani, ali detektirani su oni koji su im to omogućili i za to će odgovarati direktorima javnozdravstvenih ustanova koji su ih delegirali za vakcinaciju, a Vranić očekuje disciplinski postupak prema tim uposlenicima.

U narednom periodu očekuje se novi dolazak vakcina, a u međuvremenu će biti vakcinisane i prioritetne grupe, stariji od 65 godina. 

– Onda ćemo s lakoćom moći da pristupimo i vakcinaciji ostalih prioritetnih grupa u kojoj spadaju novinari i ministri Vlade Kantona Sarajevo – obećao je Vranić.

Također je koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić pozvao građane da poštuju procedure, da ne biraju vakcine jer su sve vakcine dobre. Napomenuo je da kod nas nisu došle samo vakcine Sputnjik V i Moderna. Najpopularnija vakcina kod građana KS je Pfizer, iako su dostupne vakcine AstraZeneca i kineska vakcina.

S obzirom na to da se na web siteu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS popunjava aplikacija za vakcinisanje a na kojoj se iznose lični podaci, Vranić i Spahić uvjeravaju da su svi podaci građana strogo zaštićeni.

Zbog gužve koja je nastala u srijedu, policija Kantona Sarajevo osigurava prostor ispred dvorane Zetra.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU