VREBAJU OZBILJNE OPASNOSTI Ako ove stvari ostavite u automobilu, one će eksplodirati

Visoke temperature i jačina sunca mogu loše uticati na stvari koje koristimo. S toga, pojedine predmete nije pametno ostavljati u automobilima za vrijeme vrućina.

Čini se da je razumno ostaviti flašicu vode u automobilu, međutim, upravo je suprotno.

Hemijski spojevi Bisfenol A i ftalat u plastici, koji djeluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim bocama u vrućem automobilu može uzrokovati ispuštanje ovih tvari u vodu, piše The Sunday Times.

Lak za kosu i sunčane naočale

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koji ih koriste, od računara, mobitela i druge opreme koja ih sadrži.

Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smijete ostavljati na suncu jer u nekim slučajevima mogu eksplodirati.

Sljedeći su svi sprejevi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dosegne oko 48 stepeni Celzijusa, pritisak u spremniku se dovoljno poveća da može izazvati eksploziju, kažu stručnjaci.

Plastični okviri sunčanih naočala mogu se iskriviti i promijeniti boju, a sočiva se mogu izobličiti.

Neke lijekove, poput antibiotika, treba čuvati u hladnjaku. Lijekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih će postati neupotrebljivi nakon izlaganja ekstremno visokim temperaturama.

Ruž za usne i upaljač

Ako koristite adrenalinske injekcije, njihova korisnost nestaje u vrućim vozilima što je, naravno, pitanje života ili smrti.

Ruž za usne otopiće se visokim temperaturama.

Dokumentovano je da limenke gaziranih pića mogu eksplodirati kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od narandže može eksplodirati ako se ostavi u automobilu duže vrijeme, a to znači i ljepljivi enterijer.

Ostavljati upaljače za jednokratnu upotrebu u automobilima za vrućih dana nije pametna ideja. Njihova eksplozija može izazvati veliku štetu pa i pucanje vjetrobranskih stakala.

Ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u zatvorenim vozilima.

Bonus video

VREBAJU OZBILJNE OPASNOSTI Ako ove stvari ostavite u automobilu, one će eksplodirati appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU