Vrhunac vodnog vala u Hrvatskoj očekuje se tijekom noći

Borba protiv poplava zbog nabujalih rijeka Kupe i Korane vodi se najintenzivnije na karlovačkom području, Hrvatska Kostajnica poplavljena je zbog izlijevanja Une, a na sjeveru zemlje rijeke su također nabujale.

Hrvatske vode najavljuju maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu tijekom noći sa srijede na četvrtak, a rijeka Korana se već izlila iz svog korita. S vodostajem od 831 centimetar Kupe i Korane, Karlovac i dijelove nizvodno od grada očekuju novi problemi jer vodostaji i dalje rastu.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava i sve su nadležne službe u Karlovcu su na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove Karlovca.

Do sad je podijeljeno 15.000 vreća s pijeskom stanovnicima koji su zbog poplavljenih prometnica ostali odsječeni, na raspolaganju su im i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja s plovilima.

Na karlovačkom području poplavljene su vikendice i dio kuća, izvijestili su iz Hrvatskih voda, a šteta će se tek naknadno procijeniti.

U Hrvatskoj Kostajnici, gdje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava, vodostaj Une u protekla 24 sata porastao je 52 centimetara, jutros je iznosio 490 centimetara, a gradu prijete i podzemne vode i Una iz BiH.

Unatoč cjelonoćnoj borbi s nabujalom Unom, zečji nasipi nisu izdržali pritisak vode u pojedinim dijelovima grada Kostajnice. Na terenu pomažu pripadnici državne interventne postrojbe, vatrogasci, pripadnici Crvenog križa i Hrvatske vojske.

Vodostaje Une u porastu je i uzvodno od Hrvatske Kostajnice, u Strugi Banskoj i Dobretinu, kao i nizvodno sve do ušća u Savu u Jasenovcu, koja je dosegla vodostaj od 837 centimetara, gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Rijeka Bednja na Varaždinskom području izrazito je narasla, a rijeka Plitvica također se izlila iz korita te poplavila okolna sela na tom području.

U Gračacu, u kojem je stanje bilo kritično u prethodnim danima, stanje s poplavom se smiruje jer se Zrmanja polako vraća u korito.

Hrvatska vojska uključila se u pomoć poplavljenim područjima sa 300 pripadnika na području Sisačko-moslavačke županije, gdje je ojačano oko 500 metara nasipa te napunjeno 45.000 vreća s pijeskom. Od sinoć 150 pripadnika vojske u Karlovačkoj županiji sa stručnim službama radi na ojačavanju nasipa, kako bi se dočekao vrhunac vodenog vala.

Prognostičari očekuju smirivanje kišnih padalina, no vodni valovi koji ozbiljno prijete kućama i naseljima tek slijede.

AA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU