VSTV BiH imenovao rukovodeće nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas je, trećeg dana sjednice koja je počela 19. juna u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju rukovodećih nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini:

Na nivou Republike Srpske, imenovani su:  Anica Vukadin, na poziciju glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo; Dražen Vulin, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu;  Zdenka Gajanin, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Kotor Varoši;
Goran Đurić, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Doboju i Mirjana Hrustić, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Derventi.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristrasnosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. jula ove godine.

Također, na sjednici je imenovan Dragan Borovčanin na poziciju vršioca dužnosti predsjednika Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, saopćeno je iz VSTVBiH.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU