13 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

VSTVBiH – Krajem mjeseca imenovanje glavnih tužilaca u četiri kantona

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) će na vanrednoj sjednici zakazanoj za 29. i 30. maja imenovati nosioce pravosudnih funkcija, čije je imenovanje odgođeno na redovnoj sjednici održanoj polovinom mjeseca.

Između ostalog, na vanrednoj sjednici tog regulatornog tijela trebali bi biti imenovani – glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i glavni kantonalni tužioci u Tuzlanskom, Posavskom i Unsko-sanskom kantonu, potvrđeno je danas Feni u VSTV-u BiH.

Radi se o imenovanjima koja su trebala biti izvršena na sjednici od 14. i 15. maja, ali je na insistiranje određenog broja članova VSTV-a to odgođeno uz obrazloženje da su kasno dobili programe rada kandidata koji su, nakon obavljenih intervjua, ušli u ‘uži izbor’ za imenovanje na spomenute pozicije.

Kako je poznato, razgovor s četiri kandidata za poziciju glavnog kantonalnog tužioca u Sarajevu obavljen je 10. maja, a najbolje rangirani su – Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić, tužitelji Tužiteljstva KS, koji su konkurisali za rukovodeću/čelnu poziciju u sklopu tog tužilaštva.

Prema proceduri, kandidati za rukovodeće pozicije u pravosuđu u sklopu intervjua prezentiraju vlastiti program rada, nakon čega se vrši njihovo bodovanje u skladu s utvrđenim kriterijima.

Procedura se nastavlja na način da se za određenu čelnu pravosudnu poziciju predlažu tri kandidata s liste uspješnih kandidata, a koji onda pred VSTV-om izlažu program rada koji su ranije dostavili, odnosno prezentirali Komisiji za obavljanje intervjua.

- Oglašavanje - vstvbih - krajem mjeseca imenovanje glavnih tužilaca u četiri kantona

Cjelokupna procedura završava tako što VSTVBiH kao kolektivno tijelo na sjednici donosi odluku o imenovanju kandidata na određenu poziciju.

U skladu s organizacijom i sistematizacijom, kantonalno tužilaštvo predstavlja i vodi glavni kantonalni tužilac sa tri zamjenika. Oni se imenuju na mandat od pet godina, nakon čijeg isteka mogu biti ponovno imenovani.

(FENA) J.Č.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima