WHO/ Ohrabrujuće vijesti o anticovid vakcinama

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je u proteklih nekoliko dana objavljeno više ohrabrujućih vijesti u vezi s razvojem vakcine protiv korona virusa, ali da su u toj organizaciji i dalje oprezno optimistični po tom pitanju.

Ghebreyesus se iz ureda u Ženevi, posredstvom online platformi, sastao sa stručnjacima iz oblasti epidemiologije, a tom prilikom je istakao da borba protiv pandemije COVID-19 ne predstavlja izbor između života i preživljavanja, već da je pobjeda nad virusom najbrži put za ekonomski oporavak u svijetu.

Prvi čovjek WHO-a posebno je ukazao na brzo širenje korona virusa na Sjevernoj hemisferi, prenosi Anadolija.

– Trenutno smo veoma zabrinuti zbog izuzetno loših epidemioloških slika u nekim državama. Posebno se to odnosi na Evropu i Ameriku, u kojima su u više država zdravstveni radnici i sistemi na ivici sloma, kazao je Ghabreyesus.

Lideri najrazvijenijih zemalja svijeta, odnosno grupe G20, sastat će se narednog vikenda, a Ghebreyesus je kazao da je to dobra prilika da obećaju značajnu političku i novčanu podršku programima ACT Accelerator i COVAX, koje WHO vodi s ciljem razvoja vakcine i lijekova protiv korona virusa i infekcije koju izaziva.

– Tako zajedno možemo brzo okončati ovu pandemiju, poručio je Ghabreyesus.

Dodao je da su Evropska komisija, Francuska, Španija, Južna Koreja i Fondacija “Bill i Melinda Gates” već obećali 360 miliona dolara za program COVAX, čime je za taj program obećano ukupno 5,1 milijardu dolara.

Dodao je da je za borbu protiv korona virusa u 2021. godini potrebno prikupiti 23,9 milijardi dolara.

IZVOR: Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU