6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021
Još

  Wigemark: Neformiranje vlasti pogađa građane i usporava europski put BiH

  ()

   Neformiranje vlasti, nakon Općih izbora u BiH, pogađa građane, te usporava i europski put BiH -izjavio je u ponedjeljak u Travniku šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, sudjelujući na debati o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

  Wigemark je kazao da je bitno ne zaustavljati neophodne aktivnosti i procese, u periodu dok se očekuje formiranje vlasti na federalnoj i državnoj razini.

  – Najvažnije je da nema zaustavljanja i da se proces nastavlja. Dakle, slično kao kod vožnje bicikla, jer morate okretati pedale. Nisu toliko bitni ni kandidacijski status za članstvo u EU, ni otvaranje pregovora, koliko ta transformacija društva koja dolazi s procesom europskih integracija, a koja donosi napredak u borbi protiv korupcije, te poboljšanje infrastrukture, obrazovanja, pravosuđa itd. – kazao je novinarima.

  Odgovarajući na pitanje građana, među kojima je i ono može li međunarodna zajednica preuzeti inicijativu kako bi bio ubrzan europski put BiH, Wigemark je kazao da potpora integracijama nije upitna, ali da do nužnih promjena mora doći u BiH.

  – Ne možete postati dio EU ukoliko netko, umjesto vas, donosi odluke. One moraju biti donesene u ovoj zemlji, demokratskim procesom, uz uvažavanje svih procedura i zakona- naglasio je Wigemark.

  Na debati je, među ostalim, rečeno da je proces pristupanja u EU spor i kompliciran proces, ali i da je EU budućnost zemalja regije.

  – Austrija je postala članica EU 1995. godine i nikada nismo požalili. Vrlo na je bitno da to postanu i zemlje regije, jer to neće koristiti samo vama, nego će i za EU značiti mir i stabilnost – kazala je veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

  – Nadam se da ćemo vas jedan dan vidjeti kao članice EU. To je dug i kompliciran proces, ali je EU tu da vas podrži i siguran sam da ćete postati njen dio – istaknuo je veleposlanik Švedske Anders Hagelberg.

  Na debati je bilo riječi i o iskustvima Hrvatske i Crne Gore, u procesu europskih integracija.

  Javna debata o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU, održana je u okviru projekta “PrEUzmi inicijativu”, koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO