16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Wigemark: U pripremi paket pomoći od 13 miliona eura za BiH

Šef delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark na današnjem je sastanku s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) u Bihaću potvrdio kako je u pripremi paket od 13 miliona eura pomoći za rješavanje pitanja migracija u BiH.

-Sredstva su predviđena za cijelu zemlju, iako je meni najlogičniji stav da najznačajniji dio bude upravo izdvojen za ovaj kanton, gdje je definitivno najveći pritisak i najveća potreba. Sasvim je jasno da nadležne državne institucije moraju prezentirati neka sistemska rješenja, jer se lokalne zajednice ne mogu nositi s ovim globalnim problemom. Možda treba slijediti primjer Srbije, koja je raspoređivanjem migrantskih centara po cijeloj zemlji prilično efikasno uredila ovu problematiku. Svakako je nedopustivo da sav pritisak ostane na Unsko-sanskom kantonu – naglasio je Wigemark.

Na sastanku se posebno razgovaralo o evropskim integracijama, odnosno reformama i projektima u oblastima zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede i pravosuđa.

-Unsko-sanski kanton je primjer kada su u pitanju evroatlantske integracije i ispunjavanje obaveza na tom pristupnom putu ka Evropskoj uniji. Uradili smo zaista značajan posao i to danas prezentirali, a posebno smo zainteresirani za usvajanje zakona u duhu EU direktiva. Međutim, današnja tema je nekako ponovo ostala u sjeni migrantske krize, što je i sasvim razumljivo. Po ko zna koji put smo danas ponovo konstatovali nemar ili nesposobnost nadležnih državnih institucija, odnosno činjenicu da je naš kanton prepušten sam sebi u ovom problemu – ustvrdio je predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić.

Premijer USK Mustafa Ružnić najavio je i skorašnji sastanak predstavnika većine stranih ambasada u BiH, koje su zainteresirane da pomognu u realizaciji određenih projekata koji bi trebali olakšati prevazilaženje brojnih problema s kojima se suočava kanton u procesu migracija.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima