Wikimedia će pokrenuti plaćeni servis za velike tehnološke tvrtke

Zaklada Wikimedia stvara novu plaćenu uslugu za tvrtke koje se oslanjaju na podatke Wikipedije. Plan je pokrenuti Wikimedia Enterprise krajem 2021. godine, koja neće promijeniti način na koji rade trenutne usluge Wikipedije. Umjesto toga, ponudit će nove mogućnosti za tvrtke koje koriste njihov sadržaj, kategorija u koju spadaju i giganti poput Googlea i Facebooka.

Wikimedia još uvijek planira kako će Wikimedia Enterprise funkcionira. Ali široko gledano, to je poput premium verzije Wikipedijinog API-ja, alata koji omogućuje bilo kome sortiranje i ponovno hostanje članaka na Wikipediji. Poslovni korisnici mogu dobiti podatke brže ili formatirane tako da zadovolje njihove potrebe. Primjerice, moći će dobiti nove opcije za sortiranje i objavljivanje članaka na Wikipediji.

Mnoge goleme internetske usluge djelomično pokreće Wikipedia. Googleove “kutije znanja” uključuju podatke iz besplatne enciklopedije, kao i glasovni asistenti poput Amazonove Alexe i Appleove Siri, piše The Verge.

Dok se web platforme pokušavaju boriti protiv dezinformacija, Wikipedia je također postala izvor za provjeru činjenica. No, dok su neke tvrtke nudile donacije u zamjenu za korištenje besplatnih usluga Wikimedije, druge su pokrenule velike inicijative koje pokreće Wikipedia, a da čak nisu ni obavijestili zakladu. Potencijalno, Wikimedia Enterprise bi mogla postati plaćeni partner najvećih tehnoloških tvrtki.

geek.hr/clanak/wikimedia-ce-pokrenuti-placeni-servis-za-velike-tehnoloske-tvrtke/”>Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU