-2.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Za četiri godine u ratu osam bodova pri penzionisanju…

Tek što je prošla godina od donošenja novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, federalna Vlada odlučila je izmijeniti neke od ključnih članaka, piše Večernji list BiH. Prijedlog o tome Vladi je dostavilo Ministarstvo rada i socijalne politike. Ono što je najzanimljivije jest da izmjene Zakona obuhvaćaju članak koji se odnosi na ratni staž.

Naime, stari Zakon o PIO omogućavao je zaposlenim borcima da odu u penziju s 40 godina staža bez obzira na godine života. Prema sadašnjem zakonu, Zavod PIO nema obvezu računati u staž godine za koje nisu uplaćivani doprinosi, a to je slučaj i s vojnim stažom.

Tako se borcima, prema zakonu, računa pola boda po godini provedenoj u ratu. Procjena udruženja boraca jest da je time obezvrijeđeno njihovo sudjelovanje u ratu. Nadležni su uvažili ovaj stav i predvidjeli povećanje s pola na jedan bod za ratni staž. Kako se svaka godina sudjelovanja u ratu dvostruko boduje, po tome će netko tko je bio u ratu četiri godine, ako se izmjene prihvate, imati osam bodova, što će značajno povećati njegovu penziju.

Da će izmjenama borci, uz ranije utvrđeno udvostručavanje ratnog staža, za svaku godinu provedenu u ratu umjesto dosadašnjih pola boda dobiti bod, potvrdio je za Faktor Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO, a izmjene su upućene Vladi FBiH. – Zajedno s Federalnim ministarstvom rada usuglasili smo izmjene Zakona o PIO u nekim segmentima. Uglavnom, bit će uklonjena ta nepravda prema borcima pa će svaka godina ratnog staža nositi ubuduće po jedan bod, a ne kao do sada pola boda. Kao što je poznato, borcima je udvostručen ratni staž pa, primjera radi, onaj tko je proveo tri godine u obrani zemlje, imat će šest godina posebnog staža, odnosno šest bodova pri penzionisanju. Zasigurno da će biti onih kojima će to bodovanje povećati prosjek za penziju- kazao je Krnjić za Faktor.

Zatražena je i izmjena članka 116. kojim je određeno da svi koji su otišli u penziju sa 65 godina života ili 40 godina staža ne mogu više raditi i primati penziju. Naime, zbog te odredbe jedan broj penzionera koji su prije novog zakona imali i penziju i bili u radnom odnosu morao je birati hoće li je zamrznuti ili će prestati raditi. Krnjić je objasnio da se tu još ništa nije promijenilo jer se čeka presuda Ustavnog suda FBiH.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović pokrenuo je prije izvjesnog vremena zahtjev za ocjenu ustavnosti jer smatra kako nije u redu da upenzioneri gube pravo na penziju ako se nakon penzionisanja zaposle. Sada čekamo što će reći Ustavni sud FBiH – rekao je Krnjić. Ranije su se spominjale i izmjene članka koji kaže da će onima koji odu u penziju prije nego skupe 40 godina staža primanja biti umanjena za 4% za svaku godinu koja nedostaje ako netko ranije ode u penziju. S obzirom na to da su ti “penali” dosta visoki, pokrenute su inicijative da se to smanji. Krnjić je potvrdio da ti “penali” ostaju. – Bit reforme i jest odlazak u penziju po ispunjenju uvjeta. Ako netko ode u penziju prije napunjenih 65 godina života, za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju broj bodova će se umanjivati za 4%, odnosno za 0,33% za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju. Uglavnom, izmjene Zakona o PIO su načinjene i sada su na Vladi FBiH, vidjet ćemo kako će se izjasniti, odnosno Parlament FBiH – rekao je Krnjić.

0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima