Za devet dana na području Novog Grada uklonjeno oko 360 tona otpada

Završena je devetodnevna koordinirana akcija čišćenja naselja na području općine Novi Grad Sarajevo, u kojoj je uklonjeno oko 360 tona otpada.

Akcija je provedena u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a učestvovale su ekipe Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, JP “Lokom”, te kantonalna javna komunalna preduzeća “Park”, “Rad”, “Vodovod i kanalizacija”, “Pokop” i “Gras”.

Aktivnosti čišćenja odvijale su se na prostoru svih mjesnih zajednica na prostoru novogradske općine, prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa prioritetima koje su dostavile mjesne zajednice.

Ručnim čišćenjem tretirano je oko 580 hiljada metara kvadratnih površine, a sakupljeno je, utovareno i deponovano oko 135 tona komunalnog otpada.

Mašinskim čišćenjem obuhvaćeno je oko 730 hiljada metara kvadratnih, a sakupljeno je oko 87 tona otpada.

Oprano je oko dva miliona i 260 hiljada metara kvadratnih površine. Sa divljih deponija odvezene su oko 144 tone raznog otpada.

Izvršeno je košenje i uređenje Pravoslavnog groblja Alipašino, površine od oko četiri hiljade kvadratnih metara, te uređenje i košenje Pravoslavnog groblja Bojnik, kao i mezarja Bojnik.

Ekipe su izvršile čišćenje kanala dužine od oko tri hiljade metara, specijalnim vozilom, a zatim je urađeno mašinsko čišćenje slivnika dužine 362 metra i rešetki.

Mašinski su pokošeni i uređeni travnjaci na ukupno 183.000 metara kvadratnih, površina koje inače nisu u programu redovnog održavanja preduzeća.

U toku devet dana ekipe su izvršile čišćenje komunalnog otpada sa 1,6 miliona metara kvadratnih zelenih površina.

Uz pomoć mehanizacije uklonjen je komunalni biootpad, a izvršeno je i orezivanje krošnji, ukrasnog grmlja, te zaštita stabala.

Blizu 10 hiljada kvadratnih metara zapuštenih površina, uglavnom “pretvorenih” u divlje deponije očišćeno je krčenjem i orezivanjem samoniklog rastinja i šiblja.

Također, je očišćeno 17 podloga dječijih i sportskih igrališta, na devet parkinga izvršeno je čišćenje i uređenje zelenih ostrva i travnatih površina.

Na pojedinim površinama izvršena je i zamjena polomljenih parkovskih klupa, te sanacija oštećenja na mobilijaru.

Očišćena su i sva tramvajska i trolejbuska stajališta na području općine Novi Grad.

Tokom ove akcije na terenu je svakodnevno bilo angažovano više od 140 uposlenika navedenih ustanova i javnih preduzeća sa više od 25 vozila.

The post Za devet dana na području Novog Grada uklonjeno oko 360 tona otpada appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU